Több mint 2000 gyerek halt meg az izraeli légicsapásokban – közölte az UNICEF

• 2023. október 25., szerda •
Az emberiség lelkiismeretén esett szégyenfoltnak nevezte az közel-keleti helyzetet az ENSZ Gyermekalapjának közel-keleti és észak-afrikai irodavezetője. Adele Hodr közölte, hogy már 2360 gyerek halálát igazolták Gázában és további 5300 megsebesült. Az áldozatok száma a kritikus ivóvízhiány miatt egyre emelkedik,
Több mint 2000 gyerek halt meg az izraeli légicsapásokban – közölte az UNICEF

A Gázai övezetben 2360 gyerek vesztette életét és több mint 5300 sebesült meg az izraeli légicsapások nyomán – jelentette be az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) helyi idő szerint kedd este New Yorkban - írja a Világgazdaság.

Adele Hodr, a szervezet közel-keleti és észak-afrikai irodavezetője megdöbbentőnek nevezte az áldozatok és sebesültek magas számát, és leszögezte:

a gázai helyzet növekvő szégyenfolt az emberiség lelkiismeretén.

A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, és több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint mintegy 200 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. Az izraeli válaszcsapásokban azóta már 5791 ember halt meg a Gázai övezetben az ottani egészségügyi hatóságok tájékoztatása szerint.

Az UNICEF részéről kiemelték, hogy 

a térségben élők súlyos ivóvízhiánnyal is küzdenek, mely elsősorban a gyerekekre lehet veszélyes, hozzátéve, hogy a 2,3 milliós Gázai övezet lakosságának mintegy fele kiskorú.

A szervezet egyúttal felszólította a szemben álló feleket, kössenek tűzszünetet, egyezzenek meg a humanitárius segélyszállítmányok beengedéséről és minden túszt engedjenek szabadon.

Forrás: vg.hu

Fotó: Middle East Images via AFP

közösség

további frisss

lap tetejére