Tízmillió visszaváltásnál jár a MOHU rendszere

vg.hu • 2024. július 07., vasárnap •
Mostanra félmillió fölé kúszott a napi mennyiség.
Tízmillió visszaváltásnál jár a MOHU rendszere

Elérte a 10 milliót a visszaváltások száma a napokban a MOHU REpont visszaváltási rendszerében – közölte a vállalat szombaton az MTI-vel amit a vg.hu is idéz. A közleményben emlékeztettek, hogy július 1-jétől csak visszaváltható csomagolásban forgalmazhatják termékeiket az italgyártók, ezért egyre több ilyen palackot, üveget és dobozt találni a boltok polcain.

Ennek megfelelően a mennyiség nagyon megnőtt:

az utóbbi napokban a félmilliót is meghaladta a visszaváltás naponta, és mostanra több mint 10 millió visszaváltás történt országszerte, ráadásul ez a szám folyamatosan, egyre nagyobb arányban nő.

Közölték azt is, hogy január óta lehet találkozni a MOHU REpont automatákkal; minden 400 négyzetméternél nagyobb üzlethelyiségben kötelező, hogy legyen ilyen automata, és minden 200 négyzetméternél nagyobb üzletben ajánlott. Jelenleg háromezer ponton lehet visszaváltani az automatákban, és ezer kis üzlethelyiség csatlakozott a kézi visszaváltási rendszerhez.

A gyártók féléves türelmi időt kaptak, július 1-jétől csak visszaváltható italcsomagolásban hozhatják forgalomba a termékeiket, így is még hónapokig megtalálhatók lesznek a nem visszaváltható palackok, dobozok, üvegek a boltokban, de már egyre több, 50 forintos logóval ellátott itallal találkozhatnak a vásárlók. A szabály nagyon egyszerű: az egyutas palack, doboz vagy üveg visszaváltható, amelyen megtalálható az 50 forintos logó, és amiért kifizettük az 50 forintos visszaváltási díjat. A boltoknak is jelezniük kell, hogy melyik a visszaváltható, és melyik a nem visszaváltható csomagolás.

A közlemény szerint a visszaváltást segíti a REpont applikáció, amely be tudja azonosítani, hogy adott palack visszaváltható-e vagy sem, illetve egy térképes keresőn megmutatja, hol van a legközelebbi visszaváltási lehetőség. 

A REpont applikáció legfontosabb és Európában egyedülálló újdonsága, hogy azon keresztül a vásárlók azonnal a saját bankszámlájukra utalhatják a visszaváltási díjat.

Eddig mintegy 200 ezren töltötték le az alkalmazást, és a visszaváltások egyre nagyobb részében használják a vásárlók, de természetesen applikáció nélkül is vissza lehet váltani a palackokat. Az automatákon háromféle lehetőség közül választhatja ki a vásárló, hogy milyen formában kapja vissza az 50 forintos díjat: a boltban levásárolható vócser, saját bankszámlára utalás, jótékonysági célra adományozás.

A palackokat, dobozokat, üvegeket ép állapotban és üresen kell behelyezni az automatákba, nem kell őket kimosni.

Azok a kisebb boltok, ahol nem fér el ilyen automata, csatlakozhatnak a kézi visszaváltási rendszerhez, ebben az esetben a boltos veszi vissza a palackot, és az üzletben lehet levásárolni a visszaváltási díjat. Eddig mintegy ezer kis üzlethelyiség regisztrált erre a lehetőségre, de várhatóan ez a szám is nőni fog, hiszen a boltok kezelési díjat és eszközöket kapnak a MOHU-tól a rendszer működtetéséhez, illetve a vásárlók számára is vonzerőt jelenthet a visszaváltás. A cég szerint a nemzetközi tapasztalatok szerint az emberek hamar megszokják a rendszert, a balti államokban például három év alatt sikerült elérni a 90 százalékos visszaváltást. 

A cél az, hogy eltűnjenek a patakpartokról és az erdőkből a petpalackhalmok, alumíniumdoboz szemetek, és az italcsomagolásokat minél nagyobb arányban hasznosítsák újra

 – áll a közleményben.

közösség

további frisss

lap tetejére