Tíz nap van hátra: minden autóst érintő határidő közeleg

• 2024. április 05., péntek •
Több ponton is változtak a gépjárműadó befizetésének szabályai.
Tíz nap van hátra: minden autóst érintő határidő közeleg

Április 15-én éjfélig lehet befizetni a gépjárműadót – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a honlapján. A legegyszerűbben az elektronikus tárhelyre kapott értesítésekben, határozatokban szereplő linkre kattintva vagy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) applikációjában, a NAV-Mobilban fizethető be az adó – olvasható a Mandineren.

A pénzforgalmi számla nyitására kötelezettek átutalással rendezhetik a befizetést. A határozatokat a NAV elektronikusan (cégkapura, vagy hivatali tárhelyre, KÜNY-tárhelyre) küldte mindenkinek, aki rendelkezik elektronikus elérhetőséggel. Akik nem rendelkezik elektronikus elérhetőséggel, azok postán kapják meg a dokumentumokat.

A gépjárműadót április 15-ig, egy összegben kell befizetni a 10032000-01079160 számú, NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számlára.

A NAV közleménye szerint a szabályok egyszerűsítésére azért is volt szükség, mert az ügyfelek nagy részénél a kétszeri fizetés csak gondot okozott, vagy elfeledkeztek a második részletről, vagy duplán fizettek.

Fontos, hogy az átutaláskor az adószámot vagy az adóazonosító jelet fel kell tüntetni a közlemény rovatban, ha ez elmarad, akkor a NAV nem, vagy csak késedelmesen tudja a befizetett összeget a befizetőhöz kapcsolni.

A gépjárműadó befizetése a NAV-Mobil Gépjárműadó-menüpontjában vagy a NAV ügyintéző felületén, az Ügyfélportálon (ÜPO) is pillanatok alatt teljesíthető. Az applikáció letölthető a Google Play és az App Store kínálatából is, viszont

mindig a legfrissebb verziót kell használni.

A NAV arra is felhívta a figyelmet, hogy érdemes kihasználni az EU legegyszerűbb részletfizetési kedvezményét, amely a NAV-Mobil alkalmazásban csak néhány kattintás. A gépjárműadóra automatikusan járó öthavi pótlékmentes részletfizetést magánszemélyek és egyéni vállalkozók vehetik igénybe. A likviditással küzdő gazdálkodó szervezetek – a törvényi feltételek fennállása esetén – részletfizetést, fizetéshalasztást kérhetnek.

A gépjárműadóval kapcsolatban minden információ megtalálható a NAV honlapján. Már elérhető új tájékoztatónk, amely a mobilappos fizetést mutatja be lépésről lépésre – tette hozzá az adóhatóság.

Nyitókép: Getty Images / Jung Getty
Forrás: mandiner.hu

közösség

további frisss

lap tetejére