Tiltott szerek helyett kitartó munka - Georg Dorn naturál testépítő Szombathelyre hozná az INBA Hungary versenyeit

• 2024. június 21., péntek •
Évek óta amatőrként méreti meg magát rangos testépítő versenyeken a Vas vármegyei Bucsuban élő Georg Dorn, most azonban komoly mérföldkőhöz érkezett. A hétvégén Hollandiában profi kártyát szerzett a naturál testépítő, és ezzel belépőt nyert a kiemelt versenyekre. Szombathellyel is vannak tervei.
Tiltott szerek helyett kitartó munka - Georg Dorn naturál testépítő Szombathelyre hozná az INBA Hungary versenyeit

- Nagyot kockáztat, aki kemikáliákkal igyekszik gyors változást elérni a testén, de nem éri meg ez a rizikó - vallja a Bucsuban élő osztrák testépítő, akit olvasóink már mezőgazdasági vállalkozóként is megismerhettek. A hamarosan magyar állampolgárságot szerző, és számos hazai sportolót edző férfi a természetes, mindenféle tiltott szerektől mentes testépítésre esküszik. Azt mondja, nem érdemes a "könnyebb" utat választani, amelytől gyors testtömeg-növekedést remélnek a testépítők. - Tény, hogy a naturál testépítéssel lassabban lehet fejlődni, de az eredmény 90 százaléka ezzel a módszerrel is hamar jön. A maradék 10 százalék aztán viszonylag lassan, de folyamatosan érkezik, és hosszú távon is fenntartható - mondta lapunknak Georg Dorn. A doppinggal edző sportolók nemcsak az egészségüket, hanem az áhított méretek fenntartását is kockáztatják, hiszen amint leállnak a szerekkel, a mesterségesen fenntartott formától is meg kell válniuk. - Sosem láttam értelmét annak, hogy ezzel a módszerrel dolgozzak, hiszen így is csúcsformába tudtam kerülni. Nem a testépítésből élek, de komolyan veszem, és ha valaki megnézi, honnan hová jutottam, láthatja, hogy nem jelent hátrányt a naturál irányzat követése - fogalmazott az edzőként is tevékenykedő testépítő.

Megtudtuk: sokáig nem is tudta, hogy naturál versenyek is vannak, de amióta a látókörébe kerültek ezek a megmérettetések, és részt is vesz rajtuk, sorra hozza a sikereket.

- Nagyon komolyan veszik a doppingvizsgálatot ezeken a versenyeken, engem legutóbb több fázisban, edzés közben, és versenyen is ellenőriztek, amit nagyon jó dolognak tartok.

Kiemelt figyelmet fordítanak a tisztaságra, így végre egy rendes, elfogadott sport lehet a naturál testépítés, és ma már többen neveznek itt, mint a hagyományos versenyen - jegyezte meg.

Még mindig nagyon sokan használnak tiltott szereket, amikor testépítésbe kezdenek, és ennek részben az elavult tudással rendelkező edzők az okai. A fiatalok gyorsan, azonnal szeretnének úgy kinézni, ahogy az Insta-képeken látják, és ebben egy rossz edző rögtön partner. Georg arra figyelmeztet, hogy nagyon fontos a jó edző megtalálása a munka kezdetén, ebben is példát mutat a követőinek. - A kezdők keressenek személyi edzőt, de olyat, aki maga is eredményes, és meg tudja tanítani az embert arra, hogy később saját maga végezze az edzéseket. Nem halat kell adni tehát a sportolóknak, hanem meg kell őket tanítani halászni, ahogy a mondás tartja. Kerülni kell a régi, elavult tudást alkalmazó edzőket, mert a jó tréner kemikáliák nélkül is ki tudja hozni a legjobbat, a 100 százalékot a tanítványából - állítja.

Múlt héten amatőrként indult Hollandiában, de profi kártyát szerzett az INBA Hungary naturál világbajnokságán, és ezzel azon kevesek elit körébe került, akik a kiemelt versenyeken indulhatnak. - Felértem a csúcsra, már kétszeres világbajnok vagyok (men's physique masters jr 1. helyezett, men's physique magas 1. helyezett), de úgy tervezem, jövőre újra támadok, és a profi kategóriában is elhozom az első helyet - avatott be céljaiba a sportoló.

Georg Dorn jó kapcsolatot ápol az INBA Hungary szervezetével, azaz a sportág magyar szövetségével, és úgy tervezi, hogy a jövőben Szombathelyre hoz olyan rangos versenyeket, amelyekre komoly érdeklődés van a nyugati határszélen.
 

közösség

további frisss

lap tetejére