Terrorcselekménynek minősítették a püspök megtámadását + videó

• 2024. április 16., kedd •
A nyomozás során megállapították, hogy az elkövető előre eltervezte a tettét.
Terrorcselekménynek minősítették a püspök megtámadását + videó

Sydney-ben hatalmas felháborodás és zavargás követte a püspök elleni brutális késes támadást. Ahogy arról lapunk is beszámolt, hétfőn az ausztrál városban egy püspököt támadtak meg istentisztelet közben - írja a Magyar Nemzet.

Egy sötét ruhás férfi Mar Mari Emmanuel püspökre a Jézus Krisztus Jó Pásztor nevű templomban mért több csapást, a fején és a nyakán ütötte és késelte meg a papot. 

Chris Minns, Új-Dél-Wales állam miniszterelnöke úgy nyilatkozott, hogy az eset rendkívül aggasztó és komoly bűnügyi nyomozás van jelenleg folyamatban. Anthony Albanese, Ausztrália miniszterelnöke összefogást kért a megrázó eset és az annak következtében kialakult zavargások után. Kedd reggel közös sajtótájékoztatót tartott a rendőrség képviselőivel Canberrában, miután pár órával korábban az esetet hivatalosan is terrortámadásnak minősítették.

Anthony Albanese nem volt hajlandó felfedni a támadó vallását, ám Mike Burgess, az ausztrál titkosszolgálat vezetője azt mondta a közös sajtótájékoztatón, hogy tudomása van arról, hogy a videófelvételen a támadó arab nyelven beszélt.

Ha a püspök nem ártotta volna magát bele a vallásomba, ha nem beszélt volna a prófétámról, akkor nem jöttem volna ide… Ha csak a saját vallásáról beszélt volna… Akkor nem jöttem volna ide.

– ezek a mondatok hallhatók a videóban a támadó részéről

Az online térben népszerű Mar Mari Emmanuel püspök korábban nyilvánosan, a prédikációiban bírálta az iszlám vallást és Mohamed prófétát.

Az eset terrortámadásnak való nyilvánításáról Chris Minns a következőket nyilatkozta:

Ahhoz, hogy egy tett terrorcselekményként legyen számon tartva, szükség van olyan információra vagy bizonyítékra, amelyből kitűnik, hogy vallási vagy ideológiai indíttatású volt.

Azt is kijelentette, hogy annak ellenére, hogy az esetet terrortámadásként kezelik, Ausztrália terrorkészültségén nem emelnek. Hozzátette, hogy semmilyen jel nem utal arra, hogy a támadó kapcsolatba állt volna más személyekkel.

A nyomozás során megállapították, hogy az elkövető előre eltervezte a tettét, késsel utazott a bűncselekmény helyszínére, amely távol esik a hivatalos lakcímétől.

Borítókép: Rendőrök és járműveik Sydney nyugati külvárosában 2024. április 16-án (Fotó: AFP/David Grey)
Forrás: magyarnemzet.hu

közösség

további frisss

lap tetejére