Téli csillagfátyol: Egy könyvbemutató, amellyel kezdetét vette az idei advent

há • 2023. november 25., szombat •
Bensőséges könyvbemutatón hangolódhatott a közönség az idei adventre: Pődör György meglepetéskötetét mutatták be a szombathelyi Berzsenyi-könyvtárban. Remek időzítéssel éjjel aztán a hó is eleredt.
Téli csillagfátyol: Egy könyvbemutató, amellyel kezdetét vette az idei advent

Mint a régi téli éjszakákon a csillagok fátyla - amikor a költő gyerekként gyakorta felnézett az égre, és ezt a békés-fényes leplet maga fölött érezte -, úgy szövi egybe az ünnep körüli heteket az a sok-sok vers, amelyet Téli csillagfátyol címmel rendeztek egy kötetbe.

 

A Szülőföld Könyvkiadó gondozásában megjelent műből hol a mérnök-tanár szerző, Pődör György, hol a beszélgetőtárs, Devecsery László költő, többnyire azonban Varga-Bodó Anita olvasott fel a pénteki rendezvényen.

Hálás volt érte a közönség, amelynek soraiban dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, Lenkai Nóra, az ELTE SEK rektori biztosa, a költő családja, barátok, pályatársak is helyet foglaltak.

Az évszakokat, és az általuk szimbolizált életszakaszokat már korábban rímekbe szedte az ásványgyűjtő szenvedélyéről is ismert Pődör György, most azonban a télnek külön kötetet szentelt.

Advent, Mikulás-ünnep, Miklós, az ikertestvér, karácsony és újév, hóesés és hideg

- mindet megidézik a költemények, amelyeknek csokrát Kőműves Kata grafikus munkája díszíti a címlapon.

Az esten a résztvevők felelevenítették a régi idők vasszilvágyi teleit, a szombathelyi diák- és tanáréletet, az egykori helyi irodalmi kör szervezésének szépségeit és nehézségeit.

Gyerekkort, pályaválasztást, családot, az élet legfontosabb dolgait.

S még az éppen születésnapos beszélgetőtársak köszöntése sem maradt el. Isten éltesse mindkettejüket!

 

közösség

további frisss

lap tetejére