Táncház és betlehemes találkozó szászcsávási fellépőkkel

há • 2023. december 07., csütörtök •
Gencsapátiban két napon keresztül minden a népzenéről, a táncról, a karácsonyi hagyományokról szól majd.
Táncház és betlehemes találkozó szászcsávási fellépőkkel

Messze földön híresek az ELTE SEK Szökős és a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes táncházai, ám az elmúlt években ritkán volt alkalom ilyenen részt venni. A következőre - a karácsonyváró gyermektáncházra - csak december 8-ig, péntekig kell várni. Másnap pedig a 20. Nemzetközi Betlehemes Találkozóra is sor kerül Gencsapátiban. A részleteket Molnár Péter művészeti vezető ismertette a keddi civil sajtóreggelin.

Már a péntek este 17.30-kor kezdődő táncházba beköszönnek a másnapi betlehemesek, de nem csupán emiatt lesz különleges a program. A táncházat Kővári Réka vezeti, muzsikálni pedig Molnár Péter és barátai fognak. Egészen távolról, a határon túli Szászcsávásról érkeznek fellépők: egy kántáló férficsapat, amelyet egy híres zenekar kísér. - Generációról generációra hagyományozódik át a muzsika szeretete ebben a közösségben, ahol a huszadik század végéig kiszolgálták a környék zenei igényeit. Megfordultak már Tokióban, Chicagóban és más távoli városok színpadain. A péntek esti táncházat ennek a szászcsávási zenekarnak szenteljük. Különleges a népdalhagyományuk, hiszen több szólamban énekelnek, ami a népdaléneklésben máshol nem jellemző - mondta Molnár Péter. Fél 8-tól egy rövid koncertet is hallhat tőlük a közönség, majd másnap, december 9-én, szombaton 17 órától a 20. alkalommal megrendezendő Nemzetközi Betlehemes Találkozón is fellépnek.

A pénteki rendezvény helyszíne a Gencsapáti Művelődési Ház és Könyvtár, a találkozó pedig a gencsapáti templomban lesz (Miszori Zoltán tér).

közösség

további frisss

lap tetejére