Születési hónappal hoznák párhuzamba egyes betegségek kialakulását

frisss.hu, HVG • 2016. március 29., kedd •
Egy újabb megmagyarázhatatlan amerikai tanulmány született.
Születési hónappal hoznák párhuzamba egyes betegségek kialakulását

A vizsgálat arra mutat rá, hogy a különböző betegségek melyik hónapok szülöttjeinél alakulhatnak ki nagyobb eséllyel.  A columbiai egyetem kutatói több mint 1,7 millió ember orvosi adatait használták fel.

A tanulmány szerint azok lesznek betegek leggyakrabban, akik októberben és novemberben látták meg a napvilágot. Ezeknél az embereknél különösen gyakoriak a légzőszervi megbetegedések. A szívbetegségek főképp a március hónap szülöttjeire jellemzőek. A legszerencsésebb helyzetben a májusiak és a júliusiak vannak, hiszen a kutatás szerint ők betegednek meg a legritkábban.

Egyelőre nincs tudományos magyarázat az eredményekre, azonban a számok nagysága miatt a szakértők további vizsgálatokat végeznek majd az ügyben. Ezek az adatok segíthetnek a szakértőknek feltárni az új betegség kockázati tényezőit - mondta a tanulmány vezető szerzője, Nicholas Tatonetti. A kutatók az Egyesült Államokban és külföldön is megismétlik a tesztet. Kíváncsiak, hogy milyen eredmények születhetnek például az évszakok és a környezeti tényezők változásával.

közösség

további frisss

lap tetejére