Szlovák elnökválasztás: Fico szövetségese győzött a nem hivatalos végeredmény szerint

mandiner.hu • 2024. április 07., vasárnap •
A választás hivatalos végeredményének nyilvánosságra hozatala vasárnap várható.
Szlovák elnökválasztás: Fico szövetségese győzött a nem hivatalos végeredmény szerint

Peter Pellegrini, a szlovák parlament és a második legnagyobb kormánypárt, a Hang (Hlas-SD) elnöke a leadott voksok 54,32 százalékával vezet a 45,67 százalékon álló Ivan Korcok korábbi külügyminiszter előtt a szlovák államfőválasztás szombaton tartott második, döntő fordulójában a leadott szavazatok 96 százalékának feldolgozottsága mellett - írta az MTI-re hivatkozva a mandiner.hu.

Az arányokat és Pellegrini előnyét tekintve a mostani adat gyakorlatilag nem hivatalos végeredménynek tekinthető.

A részvételi arány eddig 60 százalékosnak mutatkozik, ami a második legmagasabbnak számít a szlovákiai államfőválasztások történetében. Az államfőválasztás két héttel korábban tartott első köréből a mostani második fordulóba Ivan Korcok a szavazatok 42,5 százalékát megszerezve jutott tovább, Peter Pellegrini, akkor a voksok 37 százalékát kapta.

A választás hivatalos végeredményének nyilvánosságra hozatala vasárnap várható. A vonatkozó szlovák szabályozás szerint az államfőválasztás második fordulójában a győzelemhez már nem kell megszerezni az összes szavazásra jogosult választópolgár szavazatának legalább felét, hanem elégséges a szavazáson résztvevők többségének voksa.

közösség

további frisss

lap tetejére