Szinte primitív egyszerűség a szuper árak mellé – ilyen lehetne belülről egy Mere-bolt Magyarországon

vg.hu • 2024. április 07., vasárnap •
Akár jön Magyarországra, akár nem, megvannak a jól látható stílusjegyei az orosz bolthálózatnak. Szinte primitív egyszerűség társul a szuper árak mellé a Mere áruházaiban: raklapokból kialakított közlekedő sorok, óriás rakodó polcok és celluxozott árcetlik jellemzik a boltokat. Meg persze a rendkívül nyomott árak.
Szinte primitív egyszerűség a szuper árak mellé – ilyen lehetne belülről egy Mere-bolt Magyarországon

Továbbra is kérdéses, hogy mennyi a valóságtartalma az orosz Mere-bolthálózat magyarországi terjeszkedésének, az viszont egyértelmű, hogy milyen élményekre számíthatnánk: szinte primitív egyszerűségű belterekre és rendkívül nyomott árakra.

A Mere az olcsóságát egyszerűséggel kombinálja, sőt, azzal éri el: a Mandiner összeállítása szerint - amit a vg.hu idéz - egyenesen a raklapról vagy a kartondobozból kínálja saját márkás termékeit, a beszállítóknak az árukat közvetlenül a bolthoz kell hozniuk, pénzt pedig csak azért kapnak, ami tényleg el is kelt, a maradékot újra el kell szállítaniuk.

Ehhez passzol a látvány is, hiszen az áruházakban nincs zene, sem dekoráció, az árcédulák pedig a dobozokra és a polcokra celluxozott sárga A4-es lapok. 

Egyáltalán nem a komfortra vagy az esztétikára helyezik tehát a hangsúlyt, 

hanem a nyomott árakra, amivel viszont nehéz felvennie a versenyt a konkurenciának.

Raklapsorok és óriáspolcok – szinte primitív az egyszerűség a Mere-boltokban

A Mindmegette is megjegyezte, hogy a Mere hasonló boltképpel rendelkezik, mint a Metro vagy az amerikai Costco, azaz a termékeket raklapon kínálják a vásárlóknak, és ugyan az Aldiban, a Lidlben és a Pennyben is vannak raklapos termékek, ezek rendszerint a lisztek, olajok, toalettpapírok és üdítők, viszont a Merében minden így van elhelyezve a boltban.

A raktáráruház konkrétan a raklapokból alakítja ki a folyósokat, sorokat, és akárcsak az IKEA-ban, hatalmas tároló polcok is kerülnek az üzlettérbe. Emellett nem fali, álló hűtőszekrények vagy -ládák, hanem hűtőszobák vannak a tejtermékek, húsok számára.

Érezhető az árkülönbség

A Szegeder munkatársai meg is néztek egy Mere-boltot belülről, és a Szegedtől úgy száz kilométerre található szerbiai Kúlán szemlézve néhány árat is összehasonlítottak. 

A legnagyobb különbséget százalékosan a himalájai só és a szódabikarbóna árában mérték, amik 69–71 százalékkal voltak olcsóbbak, mint egy szerbiai vagy magyarországi Lidlben. 

A legkisebb mért különbség ötszázalékos volt a félkilós margarinnál. Jellemzően 20–40 százalékkal voltak olcsóbbak a termékek a szerbiai Merében, mint az ottani vagy hazai versenytársaknál.

Néhány érdekesség az összehasonlításból (szerbiai Mere, szerbiai Lidl, magyarországi Lidl bontásban):

Ásványvíz (1,5 l): 100, 130, 110 forint
Mazsolás müzli (1 kg): 620, 1430, 1400 forint
Olívaolaj (1 l): 1155, 2020, 2500 forint
Rizs (1 kg): 395, 600, 500 forint
Tojás (30 db): 1160, 2090, 1500 forint

Messze nem egyértelmű azonban, hogy a Mere tényleg jönne – főleg a saját nevén – Magyarországra.

Viszont, ha mégis így lenne, akkor az alábbihoz hasonló látvány fogadhatná a vásárlókat a boltjaiban:

 

közösség

további frisss

lap tetejére