Szijjártó Péter: Magyaroroszág és Lengyelország nemet mondott az európai földgáz rendeletre

• 2023. március 28., kedd •
Az uniós tagállamok arról szavaztak, hogy meghosszabbítsák-e azt a rendeletet, ami előírná az EU-n belül a földgázfelhasználás csökkentését. Korábban a téli hónapokra elfogadtak egy ilyen javaslatot, most ezt hosszabbítanák meg a nyárra is. A javaslatot Magyarországon és Lengyelországon kívül mindenki megszavazta. Ezzel nem fog megvalósulni az európai gázfelhasználás 15 százalékos csökkentése.
Szijjártó Péter: Magyaroroszág és Lengyelország nemet mondott az európai földgáz rendeletre

A kifejezetten enyhe télnek köszönhetően Európa elkerülte az energiaellátás összeomlását, de nincs rá garancia, hogy ez a következő télen is lesz – közölte Brüsszeli sajtótájékoztatóján a magyar külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter szerint nem szabad abba a hibába esnünk, hogy hátra dőlünk a karosszékünkben, amiért egyszer szerencsénk volt - írja a Világgazdaság.

A tárcavezető jelezte, hogy a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) előrejelzése szerint reális a veszélye annak, hogy 2023-ban gázhiány lép fel Európában a téli hónapokban. Szijjártó Péter szerint ennek három oka van:

  • Egyrészt az idei évben a tavalyihoz képest 60 milliárd köbméter földgáz hiányzik majd az európai energiamixből. Ez a hiány az orosz szállítások kiesése miatt lép majd fel. Szijjártó Péter kifejtette, hogy tavaly még sok európai ország vásárolt orosz gázt, de a szankciós politika miatt ez már nem lesz lehetséges 2023-ban.
  • Miközben Európa visszaszorítja a saját gázfelhasználását, az újra beindult kínai gazdaság ismét nagy mennyiséget kezd el felhasználni.
  • Végül pedig a miniszter azt említette, hogy az európai LNG kapacitások nem épültek ki, így ezen az úton szerinte Európa nem tudja a kieső orosz szállításokat pótolni.

Ez a három tényező  együttesen azt a veszélyt hozza magával, hogy földgázhiány lehet Európában. A tárcavezető ismét kiemelte, hogy

semmi sem garantálja, hogy ismét enyhe telünk lesz, ami megmentene minket az energiakrízistől.

Az árak tekintetében Európa versenyképességi hátrányban van Szijjártó Péter szerint. A miniszter azt a közgazdaságtani axiómát hozta fel, miszerint amiből kevesebb van, az többe kerül. Szerint, ha az unió csökkenti a földgázmennyiséget Európában, akkor ez drágulást hozza magával, amit tovább fog fokozni az egyre erősödő kínai kereslet. Kijelentette, hogy Európában hétszer annyit fizetünk a gázért, mint az Egyesült Államokban és az áram háromszor drágább, mint Kínában. Ebben a helyzetben egyetlen ésszerű és hatékony megoldás létezik:

az Európába irányuló földgázimportot fel kell pörgetni.

Mennyiségét növelésével lehet a miniszter szerint egyedül leverni az árakat. Európába több földgázt kell hozni, hogy ne fagyunk meg és a gáz ne legyen túl drága. Ehhez több forrás kell és több beszállítói útvonalra van szükség. Ehhez infrastruktúra és normális hozzáállásra lenne szükség, amit nem mérgez meg a politika.

Az Európai Bizottság egy újabb földgáz fogyasztás csökkentést előíró rendeletet próbált átverni a jogszabályalkotáson, ahelyett, hogy több gázt próbálna beszerezni

– mondta Szijjártó Péter. Ez a korábbi hasonló javaslat meghosszabbítása, ami a nyáron is előírná az unióban a 15 százalékos földgáz-csökkentést. A tárcavezető szerint ez a döntés még veszélyesebb, mint a korábbi, mivel jelnetős tovagyűrűző hatásai lennének. A nyári földgázcsökkentés sokk nagyobb mértékben érintené az ipart, ami így drágábban jutna energiához, ami visszavetheti a gazdasági fejlődést.

A energiafelhasználás kifejezetten nemzeti hatáskör, Brüsszel mégis bele akar szólni abban, hogy Magyarország mit tesz ezzel a szuverén tagállami jogával – mondta a miniszter.

Magyarország és Lengyelország a felsorolt problémák miatt nemmel szavazott arra a javasaltra, hogy 15 százalékkal csökkenjen az európai földgáézfelhazsnálás.

Minden más tag ezt megszavazta a javaslatot.

Magyarország azt az álláspontot képviseli, hogy a földgázellátás nem politikai kérdés, nem szabad diszkriminálni és több földgázt kell behozni Európába

 – jelentette ki Szijjártó Péter.

Forrás: vg.hu
Fotó: Király Márton / Szíjjártó Péter Facebook

közösség

további frisss

lap tetejére