Szijjártó Péter halálos megfenyegetése: az egyik legjobb magyar testőr feltárta, mi zajlik most a háttérben

vg.hu • 2024. január 25., csütörtök •
Mi a teendő, amikor egy nemzetbiztonsági szempontból fokozottan védett személyt halálosan megfenyegetnek? Erről kérdeztük Pomozi Sándor dandártábornokot, Áder János volt köztársasági elnök testőrségének vezetőjét annak apropóján, hogy az Ungvárra készülő Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter halálos fenyegetést kapott.
Szijjártó Péter halálos megfenyegetése: az egyik legjobb magyar testőr feltárta, mi zajlik most a háttérben

Egy ukrán nyelven írt levelet kapott a Külgazdasági és Külügyminisztérium ukrajnai képviselete, amelyben halálosan megfenyegették Szijjártó Pétert. A tárcavezető január 29-én Ungvárra utazik, hogy tárgyaljon az ukrán külügyminiszter vezette delegációval, és előkészítsék Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij találkozóját - írja a vg.hu.

Hogy mi a protokoll az ilyen jellegű fenyegetések kapcsán, azt Pomozi Sándor dandártábornok magyarázta el.

Természetesen nem a fenyegetés pillanatában lép életbe egy védett vagy nemzetbiztonsági szempontból is fokozott védelemben részesített személy megóvása, hiszen az a hivatali ideje alatt, bizonyos esetekben utána is folyamatos.

A védettségért felelős szakemberek folyamatosan készülnek az ilyen esetekre, mondhatni, preventív szándékkal, és állandóan monitorozzák a lehetőségeket. 

Minden esetben komolyan kell venni a fenyegetést

A szakember – aki Áder János korábbi köztársasági elnök védelméért felelős testőrségét vezette – kifejtette: nem csupán a testőrség tagjai, hanem a védett személy közvetett és közvetlen munkatársai is figyelik azokat a jeleket, amelyek aggodalomra adhatnak okot. Ez az együttműködés a testőrséggel azért fontos, mert így van idő felkészülni egy esetleges komolyabb fenyegetésre, nem beszélve a merénylet meghiúsításáról.

A mostani példával illusztrálva a dandártábornok arról beszélt, hogy amikor levélben érkezik becsmérlő, netán halálos fenyegetés, akkor több szálon is fut vizsgálat. Például speciálisan képzett pszichológust, illetve grafológust is bevonnak az ügybe. Ugyanis ameddig nem tagadják vagy bizton nem állítják, hogy valós vagy nem valós a fenyegetés, azt minden esetben komolyan kell venni.

A TEK és a Nemzeti Nyomozó Iroda is vizsgálódhat

Pillanatokon belül kiderülhet, hogy van-e az ügynek előzménye, ugyanis sokszor visszaeső, mentálisan sérült fenyegetőhöz vezetnek a szálak. Pomozi Sándor arra is kitért, hogy nem csupán a védett személy testőrsége, hanem a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodája, illetve a TEK is bekapcsolódik a szálak felgöngyölítésébe.

Az pedig Pomozi Sándor véleménye és tapasztalata szerint egyáltalán nem meglepő, hogy egy-egy nagy horderejű politikai esemény előtt megszaporodnak a hasonló fenyegetések. Kérdés, hogy ezek mennyire maradnak távol a nyilvánosságtól.

közösség

további frisss

lap tetejére