Szijjártó Péter: Európában és az észak-atlanti közösségben világháborús készülődés van

origo.hu • 2024. április 22., hétfő •
Európában és az észak-atlanti szövetségben egyfajta világháborús készülődés zajlik - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.
Szijjártó Péter: Európában és az észak-atlanti közösségben világháborús készülődés van

Szijjártó Péter hozzátette - írja az origo.hu -, az európai, észak-atlanti vezetők jelentős része háborús pszichózisban szenved; úgy érzik, mintha háborúban állnának Oroszországgal. 

Mi úgy gondoljuk, hogy az, ami Ukrajnában zajlik, nem a mi háborúnk, ez a legnagyobb különbség a magyar és az észak-atlanti politikai vezetők között 

- jegyezte meg.

Kiemelte, arra kell koncentrálni, hogy a háborúnak minél előbb vége legyen, minden egyes nap újabb halálos áldozatokat, pusztítást jelent, és a világháború kitörésének veszélyét hozza el.

Minden egyes békeszerető ember lélegzet-visszafojtva várja a novembert, az amerikai elnökválasztást, és azt, hogy az Egyesült Államokban egy béketeremtő elnök nyerje a választást

- mondta, hozzáfűzve, hogy az európai parlamenti választáson egy jobboldali fordulat és egy békepárti amerikai elnök jelenti a legnagyobb esélyt a békére.

A miniszter emlékeztetett: korábban az volt a NATO álláspontja, hogy a szövetség nem része az orosz-ukrán háborúnak, és mindent el kell követni a NATO és Oroszország közötti összeütközés elkerüléséért. Most a NATO több tagállama ezt elkezdte megváltoztatni, és a szövetség koordináló szerepét erőltetik az Ukrajnának történő fegyverszállításban és az ukrán katonai kiképzésben.

Mi nem akarunk részt venni abban, hogy Magyarország területén ilyen műveletek történjenek. A következő hetek azzal fognak eltelni, hogy Magyarország adja be a derekát, vegyen részt a fegyverszállításban és a kiképzésben, de amíg mi kormányzunk, erre nem kerülhet erre sor

- hangsúlyozta.

Arról is beszélt, hogy már a háború kezdete óta "vetélkedési, megfelelési kényszer" van Brüsszelben az Európai Unió részéről, és a NATO számos külügyminiszteri tanácsülésén is elhangzott az az önkritika, hogy az európaiak nem tudnak annyi segítséget adni Ukrajnának, mint az amerikaiak.

Elmondta, külügyminiszterként azt az álláspontot képviselte, hogy a világ első katonai szuperhatalmával nem szerencsés versenyezni, és a fegyverszállítások csak meghosszabbítják a háborút, újabb halálos áldozatokat, eszkalációt hoznak magukkal.

Kifejtette: a fegyverszállításokkal nem sikerült dűlőre vinni a háborút, csak a fegyvermennyiséget növelték drámaian. Ezt a háborút egyik fél sem tudja megnyerni, annak csak tárgyalásokkal lehet véget vetni. A kérdés, mikor kezdődnek meg a tárgyalások; minél előbb, annál jobb.

"Kormányzati felelősséget viselő döntéshozóknak első számú feladatunk megőrizni a magyar emberek biztonságát; ezt az jelenti, ha ki tudunk maradni a háborúból" - jelentette ki. Ez két éven át elképesztő erőfeszítések árán sikerült, és ennek így kell maradnia a jövőben is - tette hozzá.

közösség

további frisss

lap tetejére