Szijjártó Péter: Az EU magyar fiatalokat küldene az ukrajnai háborúba

index.hu • 2024. május 27., hétfő •
Szijjártó Péter hétfőn Brüsszelben közölte, hogy elfogadhatatlannak tartja a kötelező európai sorkatonaság bevezetéséről szóló őrült ötletet. A külgazdasági és külügyminiszter megerősítette, hogy a kormány semmi szín alatt nem fogja engedni, hogy közép-európai, köztük magyar fiatalokat küldjenek az ukrajnai háborúba.
Szijjártó Péter: Az EU magyar fiatalokat küldene az ukrajnai háborúba

A tárcavezető az európai uniós külügyi tanács ülését követő sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy most ültek össze utoljára a tagállamok miniszterei a választásig, ez a végső visszaszámlálás pedig sajnos a háborús hangulat fokozódását hozza magával. A résztvevők döntő többsége több pénzt, több fegyvert akar küldeni Ukrajnának, ami csak további pusztítást, még több áldozatot eredményezne – adta hírül az MTI-re hivatkozva az index.hu.

„Egyre őrültebb ötletek jönnek elő, és jól láthatóan ezek mellől nem lehet eltántorítani az európai uniós tagországok döntő többségét” – mondta, példaként hozva fel a katonák küldésére és az arra vonatkozó javaslatokat, hogy a nyugati fegyvereket oroszországi célpontok ellen is be lehessen vetni.

Kiemelte, hogy a legújabb őrült ötlet a kötelező európai sorkatonaság bevezetéséről szól. „Pontosan értjük is a helyzet alapján, hogy mire vonatkozik ez a javaslat [...] Egyre elviselhetetlenebbek az ukrán emberveszteségek, nem engedik ki a férfiakat Ukrajnából, most pedig be akarják sorozni az európai fiatalokat a háborúba” – tette hozzá. 

Mint mondta, szinte már világosan lehet hallani az érvelést, hogy akkor a földrajzilag közelebb fekvő területekről kell először küldeni katonákat.

Mindez azt jelenti, hogy a kötelező sorozással a közép-európai, köztük a magyar fiatalokat akarják elküldeni a háborúba. Márpedig mi nem akarunk látni magyar embereket az ukrán–orosz háború frontvonalában, és mi nem akarjuk, hogy a magyar fiatalokat elvigyék Ukrajnába, mert ez nem a mi háborúnk, ehhez a háborúhoz nekünk semmi közünk

– fogalmazott Szijjártó Péter.

Nem támogatják az újabb oroszellenes szankciós csomagot 

Szijjártó Péter ezután érintette az Oroszországgal szembeni tizennegyedik szankciós csomag tervezetét is.

Ezzel kapcsolatban közölte: a csomag jelenlegi formájában ellentétes Magyarország gazdasági érdekeivel, ráadásul hazánk energiaellátásának biztonságát is veszélybe sodorná, a kormány ezért ezt nem hajlandó megszavazni.

„Hatalmas balhéja″ volt az uniós külügyminiszterekkel a 6,5 milliárd eurós ügyben 

A tárcavezető megismételte álláspontját, miszerint az eddigi tizenhárom csomag mind kudarcot vallott, sokkal többet ártottak ezek a korlátozások Európának, mint Oroszországnak.

A miniszter megjegyezte, hogy hatalmas nyomás volt rajta a kollégák részéről, azonban sziklaszilárdan tartotta a kormány álláspontját az ukrajnai fegyverszállításra az Európai Békekeretből felszabadítandó újabb 6,5 milliárd euró ügyében is.

És itt hatalmas balhé kerekedett, a német, a litván, az ír, a lengyel és más kollégák estek nekem ebben az ügyben, de a pozíciónkat ez nem tudta megingatni. Hiába kiabálnak Európa háborúpárti politikusai, hiába adják ki azonnal a nemzetközi sajtónak a megrendelést, hogy mit is kell megírni egy tanácsülésről még azalatt, hogy a napirendi pontot vitatjuk, mi nem engedünk a háborúpárti nyomásnak

– fejtette ki. 

Kép: Facebook

közösség

további frisss

lap tetejére