„Szexbotrányban” bukott meg Novák Katalin a New York Times szerint

mandiner.hu • 2024. február 11., vasárnap •
New Yorkból nézve kissé homályosnak tűnnek a magyarországi ügyek. Nemzetközi sajtószemle!
„Szexbotrányban” bukott meg Novák Katalin a New York Times szerint

A nemzetközi sajtó is beszámol Novák Katalin magyar köztársasági elnök szombati lemondásáról és az ahhoz vezető eseményekről - összegez a mandiner.hu.

A New York Times szerzője, Andrew Higgins az erről szóló cikk bevezetőjében úgy fogalmaz: „Novák Katalin, a családi értékek hangos bajnoka, bejelentette lemondását szombaton, a kormánypárt vezető tagjait megbuktató szexbotránysorozat újabb részeként”.

Az NYT szerint Novák Katalin a Fideszen belülre is kiterjedő, széleskörű felháborodás közepette mondott le. Az amerikai liberális lap szerint Novák lemondása nem rengeti meg Orbán Viktor hatalmát, 

de megrendítette a Fidesz keresztény értékvédő és pedofíliaellenes imázsát.

Az amerikai liberális lap szerzője ezután felemlegeti Borkai Zsolt korábbi győri polgármester szexbotrányát, valamint Szájer József esetét a brüsszeli ereszcsatornával.

Az osztrák baloldali Der Standard szerzője, Gregor Mayer arról ír: Novák Katalin nem tudott ellenállni a nyomásnak a botrány után, ugyanakkor a mai napig nincs magyarázat arra, miért írta alá a kegyelmi kérvényt. A Standard szerint nemcsak az ellenzék, hanem az Orbán-tábor véleményvezérei is felháborodtak.

A baloldali lap úgy fogalmaz: a kegyelemmel „kilyukadt az Orbán-ideológia hazugságépülete”.

A svájci Neue Zürcher Zeitung az ügy kapcsán azt emeli ki: Orbán Viktor Fidesz kormánypártja a hagyományos családok és a gyerekek védelmezőjeként lép fel, és ennek a politikának korábban éppen Novák Katalin volt az arca családügyi miniszterként. Az NZZ szerint 

Novák Katalin és Varga Judit lemondásával a Fidesz „két sztárt” veszít el,

hiszen gyakorlatilag ők ketten voltak a kormánypárt női politikusai és egy fiatalabb nemzedék képviselői. „Az, hogy Orbán kész volt feláldozni őket, azt mutatja, mekkora jelentőséget tulajdonított az ügynek” – kommentálja a svájci lap a történteket.

Rod Dreher amerikai konzervatív véleményvezér, a magyar jobboldal barátja a korábbi Twitteren, az X-en a hírt úgy kommentálta: „Hogy a fenébe lehetett őt meggyőzni arról, hogy egy effajta bűnözőnek kegyelmet kell adni?”

közösség

további frisss

lap tetejére