Szépkorúak, vigyázat: karácsony előtt több a csaló!

hv • 2023. december 08., péntek •
A most 22 éves szombathelyi Mák Zsombor már kiskorától fogva felelősséget érez az elesettek és a szépkorúak iránt. Nem véletlenül áll egyetemi tanulmányainak középpontjában a pszichológia és a kriminálpszichológia. Nemcsak elméletben, hanem a mindennapi életben is keresi a lehetőségeket, hogy segítse, támogassa az időseket. Most éppen előadásokat szervezett a számukra, amelyeknek fő témája az elővigyázatosság volt.
Szépkorúak, vigyázat: karácsony előtt több a csaló!

Szinte nem múlik el úgy nap, hogy a sajtóban ne találkoznánk olyan hírrel, amely az idős, jóhiszemű emberek átveréséről szól. Ilyenkor, ünnep közeledtével pedig még inkább aktivizálják magukat a csalók, ráadásul sokféle módon.

Mák Zsombor az ŐrvidékHázban tartott előadásának bevezetőjében elmondta, hogy fő célja a figyelemfelhívás, valamint egyfajta közösségépítés. A fiatal egyetemi hallgató prezentációjában sorra vette azokat a tipikus csalási-átverési módozatokat, amelyek a legjellemzőbbek mostanában.

Intő jel, hogy az áldozatok 85%-a időskorú!

A négy legfőbb csalási területről részletesen beszélt. Ezek az SMS-üzentek, az e-mailek, a telefonos megkeresések, valamint a házalások. Az idősebb korosztály sebezhetőbb, és gyakrabban válik a csalók áldozatává. Az egyik leggyakoribb csalási mód az internetes adathalászat. Első ránézésre teljesen hitelesnek tűnnek az e-mailek, weboldalak, azonban ha alaposabban megvizsgáljuk őket, gyanút foghatunk. Számos példával szemléltette is a csalók trükkjeit.

A csalók célja kettős:

egyrészt egyből pénzt próbálnak kicsikarni a gyanútlan idős emberektől, másrészt bankkártyaadatokat próbálnak megszerezni, aminek a segítségével – sajnos – korlátlan hozzáféréshez jutnak.

(Itt jegyezzük meg: a bankok és a hivatalos intézmények sosem kérik online a privát vagy a bankkártyaadatainkat.)

Az előadó kitért arra is, hogy az e-mailek, sms-ek mellett az internet világában, a Facebook vásárterében (Marketplace) is érdemes körültekintően eljárni.
A házalókkal is nagyon vigyáznunk kell! Bár a törvények nem tiltják az ilyen tevékenységet,

ha már beengedjük őket lakásunkba, akkor szigorúan el kell kérni az általuk képviselt cég engedélyét vagy igazolványát.

Sajnos a legtöbbször ezek a házalók egyszerű tolvajok! A különféle módszerekkel elkövetett bűncselekményeknél a tettesek jellemzően az időskorú sértetteket saját otthonaikban megtévesztéssel károsítják meg. Az ilyen emberek kihasználják áldozataik életkorát, az ebből fakadó testi és szellemi állapotukat, hiszékenységüket és jóindulatukat.
 
Technikáktól és eszközöktől függetlenül van néhány szigorú alapszabály, amit be kell tartanunk:

  1. Soha, senkinek előre ne fizessünk, bármit is szeretnénk vásárolni tőle!
  2. Bankkártyánk adatait tilos megadni!
  3. Az interneten mindig bizonyosodjunk meg róla, hogy nem áloldalról rendelünk, és vannak-e valós vásárlói visszajelzések, mennyire aktív a felület. Ha nem vagyunk ebben biztosak, akár kérjük ki más véleményét is. Lehetőleg válasszuk a kiszállítást követő fizetési lehetőséget, vagy ha van rá mód, személyesen is tekintsük meg a terméket.

közösség

további frisss

lap tetejére