Szemünk előtt, lábunk alatt: kincset érő vizeink

• 2021. március 22., hétfő •
Vajon tudják-e a frisss.hu olvasói, hogy hány fokos vizet rejt a mély Szombathely alatt? És hogy hol vannak a legnagyobb talajvízkészleteink? A víz világnapja alkalmából kigyűjtött válaszok mellé fotógalériát is hoztunk.
Szemünk előtt, lábunk alatt: kincset érő vizeink

Csónakázótó, Gyöngyös, Perint: látható, felszíni vizeink sok szempontból fontosak, még a lelkünknek is azok, de talán ezeknél is érdekesebb, hogy hol van, és mekkora a talaj alatti vízkészletünk.

Az egész térség gazdag vizekben, elég, ha a Rábára, illetve a folyó vízrendszerére gondolunk. Ismert folyóvizeink még a Répce vagy a Kerka, a Sorok, és több tavunk is van,

kedvenceink a múlt század ’30-as éveire elkészült, mesterséges Szajki-tavak, és a tizenkét forrásból táplálkozó Vadása-tó,

de sorolhatnánk még.

Ami a talaj alatti vizeinket illeti, ezeket nagyobb mennyiségben természetesen a jelentősebb folyóvizek melletti kavicstakarós síkságok rejtik, a Rába és a Répce mentén. Szombathelyen a Gyöngyös patak környéke tölti be ezt a szerepet. Rétegvizeink szinte mindenhol megtalálhatóak, persze változó mennyiségben.
Vas megye tele van hévízfúrásokkal, nem árulunk el vele újat. De ki gondolná, hogy

Rábasömjénnél 81 Celsius-fokos víz fakad a föld alól, Vasvárnál 70, Bükön 58, míg Szombathely térségében 35 Celsius-fokos a hévíz?

Képek: Puskás Enikő
forrás: terport.hu

kapcsolódó galéria


TOP

közösség

további frisss

lap tetejére