Súlyosbodik az üzemanyaghiány, veszélyben a hatósági ár is

• 2022. november 30., szerda •
A százhalombattai finomító csak 50-55 százalékon tud termelni.
Súlyosbodik az üzemanyaghiány, veszélyben a hatósági ár is

Baj van a Mol finomítójában, veszélybe kerülhet a hatósági ár is – írta meg a Világgazdaság. A lap beszámolt arról, hogy egyre több olyan töltőállomás akad, ahol már csak minimális mennyiségű üzemanyagot lehet venni, vagy épp teljesen kifogyott a készlet. A VG értesülése szerint a fő ok, hogy

a MOL százhalombattai finomítója műszaki hiba miatt 50-55 százalékos kapacitáson tud csak termelni.

A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) főtitkára szerint ha a helyzet változatlan marad, már decemberben szükségessé válhat a hatósági ár felülvizsgálata. Mint ahogy Grád Ottó fogalmazott, „vissza kell állítani a hazai üzemanyagpiac egyensúlyát, ami a jelenlegi áruhiányos helyzetben a kereslet szűkítésével,

vagyis a kedvezményes áron tankolók körének szűkítésével, illetve a kedvezményes árképzés felülvizsgálatával érhető el”.

Az árképzés felülvizsgálata már nem lenne olyan fájdalmas, hiszen normalizálódik a piac, az olaj hordónként 80 dollár körüli ára jóval alacsonyabb annál, mint amikor egy éve ársapkát kapott a normál benzin és a normál gázolaj. Mérséklődnek a gázolaj európai jegyzésárai is.

A szakértő megjegyezte,

fontosabb a magyar gazdaság számára, hogy ha drágán is, de legyen üzemanyag, mint hogy olcsó legyen, de ne lehessen kapni.

Nyitókép: Mandiner Archív
Forrás: mandiner.hu

közösség

további frisss

lap tetejére