Sokan viszolyognak tőle, pedig nincs az a testrész, amivel ne tenne csodát

• 2024. február 25., vasárnap •
Sokan azt gondolják, hogy a hirudoterápia már a múlté, pedig még ma is végeznek terápiát orvosi piócákkal – mi több, Magyarországon is.
Sokan viszolyognak tőle, pedig nincs az a testrész, amivel ne tenne csodát

De hogy mit tudnak ezek az állatok, amiért képesek vagyunk hanyatt dőlve engedni, hogy a vérünket szívják? - ezt foglalta össze a divany.hu cikke.

Pióca: a férgek rendjébe tartozó, gyűrűs testű, vízben élő, meleg és hideg vérű állatok vérével táplálkozó állat, amelynek testén elöl szívó-, hátul tapadókorong van, és a gyógyászatban az ember vérének lecsapolására használják. Legtöbbünknek ezzel nagyjából ki is merül az orvosi piócákkal kapcsolatos ismerete, pedig ezek az állatok a mai napig az ember szolgálatába állnak, ha szükség van rájuk.

Már az ókorban is betegségekre használták a piócákat

A piócákat már az orvostudomány hajnalán fontos eszköznek tekintették, erre a legjobb bizonyíték, hogy Hippokratész szerint is bizonyos betegségekre gyógyírt jelentettek ezek a sokak számára riasztó állatok. Sőt, az ókori görög orvos még ennél is többet állított:

úgy vélte, hogy a test nyirok- és vérháztartásának egyensúlyát a piócák általi csapolással tudják elérni.

Nem véletlen tehát, hogy Hippokratész idejében többek között piócákat használtak fejfájásra, köszvényre és egyes agyi rendellenességek helyrebillentésére. No és persze azt sem vitathatjuk el tőlük, hogy bizony a szépségért áhítozó nők kedvelt „szerei” is voltak, noha leginkább csak a szegényebbek használták – hajfestéshez. Ehhez a piócákat bő két hónapig ólomedényben erjesztették, majd péppé őrölték, amelyet végezetül a hajukba dörgöltek. 

Így dolgoznak az állatok

De kanyarodjunk vissza az élőlények figyelemre méltó tulajdonságaira, amelyeket Tibold Katalin piócaterapeuta szerint felsorolni is nehéz.
„Jóformán nincs is olyan testrészünk vagy szervünk, amelyeken ne tudnának segíteni az orvosi piócák. Kitűnően alkalmazhatók allergiára, asztmára, fájdalmas menstruációra, kelésekre és székrekedésre, de segítségül hívhatjuk vérnyomás-, bél-, gyomorsav-, bőr- és alvásproblémák esetére is” – sorolta Tibold Katalin. A szakember hozzátette: ezek mellett az orvosi piócákkal végzett hirudoterápia használható a szív- és érrendszer, a perifériás idegrendszer, az izom- és csontrendszer, valamint az idegrendszer területén is, sőt,

ugyanolyan jó eredményeket lehet elérni urológiai, nőgyógyászati, mint szemészeti vagy éppen fogászati problémáknál.

Ez történik a testünkben, amikor szívják a vérünket

A háromszáz foggal és három állkapoccsal rendelkező pióca titka tulajdonképpen nem más, mint a nagy mennyiségű, több mint 400-féle biológiai aktív anyagot tartalmazó nyála, amely a hirudoterápia hatásának is az alapja. Az élősködő a bőrünkre tapadva, 1,5-2 mm mélyen harapja meg a bőrt, majd nyálat juttat a testbe, amely a hirudin enzimnek köszönhetően véralvadásgátló hatású is.

„Egy pióca egyszerre körülbelül 5 milliliter vért képes kiszívni, az utána maradó seb 12–24 órán át enyhén vérzik, nyirok- és szövetnedvet választ ki” – magyarázta a szakértő, hozzátéve: egy piócát csak egyetlen alkalommal használnak, elkerülve az esetleges fertőzéseket.

Tudják, mennyit kell maradniuk

Tibold Katalint elárulta, hogy az első kezelés alkalmával csupán két-három piócát helyeznek fel, hiszen csak így látható, hogyan viseljük a beavatkozást. Arra az esetre is van megoldás, ha attól tartunk, nem tudjuk majd elviselni magunkon a piócákat: ekkor vattakorongokat helyeznek az állatok alá, így nem érezzük a mozgásukat. Már csak az a kérdés, hogy mennyi ideig maradnak rajtunk.
„Minél tisztább a testünk, annál kevesebb időt, nagyjából negyven percet, ha viszont szennyezettebb a szervezetünk, az a reális, ha másfél-két órát vannak fent a piócák. Egyébként ők pontosan tudják, mikor kell elengedniük, amikor befejezték, maguktól lejönnek. Nagyjából egy-két óra alatt szívják meg teljesen magukat.”

ÉRDEKESSÉG, HOGY A HARAPÁSUK KEVÉSBÉ KELLEMETLEN, HISZEN A PIÓCÁK A VÁLADÉK KIVÁLASZTÁSAKOR ÉRZÉSTELENÍTŐ ANYAGOT JUTTATNAK BE, AMELY MIATT NEM ÉRZÜNK FÁJDALMAT.

Vannak esetek, amikor inkább ne használjuk!

Noha a piócaterapeuta mindenkinek meleg szívvel ajánlja a kezelést, azért néhány fontos kivételre felhívja a figyelmet. A piócázás nem ajánlott ugyanis vérzékenységben vagy olyan súlyos vérszegénységben szenvedőknek, akiknek a hemoglobinja 100 g/l alatti értéket mutat, emellett kerülendő hipotenzió, leukémia, terhesség, ismeretlen eredetű akut lázas jelenségek, ittas állapot, valamint mentális zavarok esetén.

közösség

további frisss

lap tetejére