Sikeres és folyamatos a tűzifa program a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-nél

(x) • 2023. március 30., csütörtök •
Már közel 40 ezer köbméter hatósági áras fát szállítottak ki.
Sikeres és folyamatos a tűzifa program a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-nél

Bakó Csaba vezérigazgató-helyettes, erdőgazdálkodási igazgató arról tájékoztatott, hogy a hatósági áras tűzifa programban a lakossági igények kielégítését prioritásként kezelik. - Társaságunknál kétméteres, hengeres tűzifa vásárlására van lehetőség: kemény lombos, lágy lombos, illetve fenyő tüzelő alapanyagot lehet választani - mondta.

A program kezdete óta a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-nél több mint 6100 vásárló 43 ezer köbméter tűzifát fizetett be. - Ebből már 5400 vásárlónak 38 ezer köbméter fát szállított ki erdőgazdaságunk. Március elejétől már nem kell előzetes regisztráció az igényléshez. Jelenleg a befizetett és ki nem szállított tűzifa mennyisége nálunk 15 ezer köbméter - tudtuk meg a vezérigazgató-helyettestől.

Nem csak Vas vármegyébe jut a kitermelt tűzifából

A környéken Szombathelyről és Sárvárról igényelnek a legtöbben hatósági áras tűzifát, de jut máshová is belőle.

- A gördülékeny és maradéktalan kiszolgálás érdekében társaságunk növelte a fakitermelési és kiszállítási kapacitását. Hetente átlagosan 2000 köbméter tűzifát tudunk a háztartásoknak kiszállítani.

A befizetések megyén belüli eloszlása nem egyenletes. - A legnagyobb nyomás Szombathely, illetve Sárvár térségében van, az igények kétharmada itt jelentkezik. Szentgotthárd és Vasvár térsége kevésbé jelentős ebből a szempontból.

Megtudtuk: Vas vármegyén kívül Győr-Moson-Sopron vármegyének 37 települését szintén a Szombathelyi Erdészeti Zrt. látja el. - A szállítási távolságok miatt azonban viszonylag kevesen fizettek be innen - fogalmazott a vezérigazgató-helyettes, aki hozzátette: az ország kevésbé jól ellátott térségeit is segítik tűzifával. - A lakossági tűzifaigények kiszolgálásában részt veszünk Győr-Moson-Sopron, Fejér és Bács-Kiskun vármegye területén is, ahová szintén szállítunk fát Vas vármegyéből - fűzte hozzá.

A lakosság mellett a fűrészipart is kiszolgálja az Erdészet

A téli fakitermelések nemcsak a lakossági igények kiszolgálására, hanem a fűrészipari megrendelések teljesítésére is lehetőséget nyújtanak.

A hazai fűrészipart is nagy arányban látja el faanyaggal a Szombathelyi Erdészeti Zrt. - Erre a téli kitermelések lehetőséget adnak. Elsősorban fűrészrönkkel, fagyártmány fával és egyéb fűrészipari anyagokkal segítjük az üzemek működését - tájékoztatott a vezérigazgató-helyettes.

A hatósági áras tűzifa programban a Szombathelyi Erdészeti Zrt. erdészeti igazgatóságainak pénztárában - Szombathelyen, Sárváron, Vasváron és Szentgotthárdon van lehetőség befizetni a tűzifa alapanyag árát, helyszíntől függően délelőtti, illetve egész napos nyitva tartással. Ezután jellemzően egy, legfeljebb két hónapon belül megkapják az igénylők a kért famennyiséget - tudtuk meg Bakó Csabától, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgató-helyettes erdőgazdálkodási igazgatójától.

A társaság honlapján ezzel kapcsolatban minden információ megtalálható: www.szherdeszet.hu.

közösség

további frisss

lap tetejére