Séta péntekenként a "láthatatlan Szombathelyen"

• 2021. szeptember 14., kedd •
Nem sűrűn adódik lehetősége egy szombathelyinek manapság már a Karicsán végigsétálni, lepillantani a várárokba, körülnézni a piaczon és beköszönni a püspöki borkimérésbe, most azonban régész vezetésével bejárható a "láthatatlan város". Az alkalmak pénteken indulnak.
Séta péntekenként a láthatatlan Szombathelyen

A Berzsenyi Dániel Könyvtár helytörténeti klubja, együttműködve a Vasi Múzeumbarát Egylettel 2021. szeptember 17-én, pénteken három alkalomból álló várostörténeti sétát indít Láthatatlan Szombathely címmel. A kalauz dr. Kiss Gábor régész lesz.

Először a Kanászdombtól útra kelve, a Perint-hídon és a hajdani Karicsán keresztülmenve, elhaladunk a külső vár falai és árkai előtt. Így jutunk a vár piacára, ahonnan pedig a várbajáró utcán át a település központjában álló püspöki borkimérésig, a Zöldfáig (vagy más néven Pusztapincéig) sétálunk el.

A második alkalmat a szabadalmas püspöki mezőváros főterének, vagyis az öreg város piacának és a piac nevezetességeinek szenteljük. A régi városházától elindulva egészen a Gyöngyös utcai kapuig megyünk, érintve, természetesen, a tűztornyot és az annak árnyékában álló többi épületet is.

Utoljára a Gyöngyös utcai kapun kívüli területet vesszük szemügyre a Szőkeföldi kúriától indulva. A ferences templom mellett sétálunk tovább a Gyöngyös-patak túlpartján fekvő, hajdani Szentmárton faluban álló ősi plébániatemplom és annak temetője irányába, egészen a mellettük felépült ispotályig.

Időpontok és találkozási helyek:
2021. szeptember 17. (péntek) 16:30 – Károlyi Gáspár tér, református templom
2021. szeptember 24. (péntek) 16:30 – Kőszegi utca, TIT székház
2021. október 1. (péntek) 16:30 – Szent Erzsébet tér, ferences templom

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére