Schrammel Imre naplóit digitalizálja a levéltár Szombathelyen

• 2024. március 07., csütörtök •
Vendégkönyvbe, brigádnaplóba, spirálfüzetbe - vagyis amit talál, abba - írja évtizedek óta felbecsülhetetlen értékű feljegyzéseit a szombathelyi Schrammel Imre. A Kossuth-díjas keramikusművész kézzel teleírt és -rajzolt 35 naplóját a Savaria Múzeum felkérésére most a Vas Vármegyei Levéltárban digitalizálják.
Schrammel Imre naplóit digitalizálja a levéltár Szombathelyen

Négy nagy láda telt meg azokkal a naplókkal, amelyeket a neves keramikusművész írt, és amelyeket a Savaria Múzeum igazgatóhelyettese adott át digitalizálásra a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) Vas Vármegyei Levéltárának csütörtökön. Czenki Zsuzsanna egyetlen helyen nyitotta ki a 3. számú kötetet, és a sajtó máshol bele sem tekinthetett a naplók oldalaiba, amelyeknek tartalmát szerzői jog védi. Schrammel Imre kísérletezései láthatóak ezen az oldalpáron, abból az időből, amikor a művész többek között lövésekkel alakította az anyagot.

- Szeretnénk megörökíteni az 1984 óta íródó naplókat és tartalmukat, mert a magyar iparművészet történetének olyan forrásai, amelyek e művészeti ág hazai és nemzetközi változásait mutatják be. Ugyanakkor Schrammel Imre az iparművészeti főiskola, majd egyetem tanára, később rektora volt, tehát az intézményről, valamint szakmai és más olvasmányairól is sok szó esik a naplókban - mondta Czenki Zsuzsanna.

A naplókban újságkivágásokat, meghívókat, fotókat is elhelyezett annak írója, aki számos magánjellegű megjegyzést és rajzot is papírra vetett. Egyes részeket már publikáltak, de zömében feldolgozatlan a 35 naplókötet, amelyeket most dr. Melega Miklós, a MNL Vas Vármegyei Levéltárának igazgatója vett át.

Kiderült, hogy az intézmény egyik munkatársa most hetekig ezzel foglalkozik majd. - A szombathelyi az egész Dunántúlon a legjobban felszerelt levéltár, regionális jelleggel működünk. Rendelkezünk egy speciális iratdigitalizáló műhellyel, ahol kíméletesen tudjuk digitális formában rögzíteni a dokumentumokat. Különleges szkennert használunk, amelynek kezelése szakértelmet igényel. A lapokat nem feszíthetjük ki, a hagyományosnál sokkal óvatosabb módszerre van szükség, erre alkalmasak a mi gépeink - mondta dr. Melega Miklós. A közel 8000 oldalt később egy szintén nem hétköznapi adathordozón tárolja majd a múzeum.

Az elképzelés az, hogy egyszer a kerámiagyűjtemény mellett a digitalizált napló is a múzeum gyűjteményének része lesz, erről azonban a művész és családja dönt majd. Egy példány biztosan Szombathelyen marad, de ezt a nyilvánosság egyelőre nem ismerheti meg. A digitalizálást egy komoly munka követi, amelynek során a publikálással, kutathatósággal, felhasználással kapcsolatban is sok minden eldől majd.

közösség

további frisss

lap tetejére