Sarkvidéki hideg érkezik: visszatérnek a mínuszok és havazhat is

• 2023. március 24., péntek •
Viharos széllel jön a hidegfront.
Sarkvidéki hideg érkezik: visszatérnek a mínuszok és havazhat is

Sarkvidéki eredetű levegő árasztja el a Kárpát-medencét a jövő hét elején, keddtől védeni kell az éjszakai fagyoktól a virágzó gyümölcsfákat – írta eheti agrometeorológiai elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön. A honlapon közölt elemzésben azt írták: az elmúlt egy hét nagyrészt száraz, de egyre melegebb időjárása kedvezett a tavaszi munkáknak és a vegetáció gyors fejlődésének - írja a Metropol.

A hét elejétől megszűntek a fagyok, napközben pedig 15–20 Celsius-fok közé melegedett a levegő. Az 5 centiméteres talajhőmérséklet most 9 és 12 fok között alakul, és bár jelenleg nagy területen meghaladja a 10 fokot, ez még nem tekinthető tartósnak. Az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak, megindult tavaszi fejlődésük. Hozzátették: 

a folytatásban két hullámban érkező lehűlés veti vissza a vegetáció idő előtti fejlődését, és csapadék is érkezik.

 A vasárnap este érkező hidegfront mögött hideg, sarkvidéki eredetű levegő árasztja el a Kárpát-medencét hétfőn és kedden erős, többfelé viharos szél kíséretében. Vasárnap estétől hétfő estig újabb 10 milliméter körüli csapadékra van kilátás, kedden és szerdán pedig hó és havas eső, zápor is kialakulhat. 

A hét elején napközben is 10 fok alatti hőmérsékletek lesznek jellemzőek, kedden és szerdán hajnalban pedig nagy területen hűl fagypont alá a levegő, a szélvédett területeken főként szerdán lehet mínusz 5 foknál is hidegebb – írják.

Forrás: metropol.hu
Fotó: Metropol

közösség

további frisss

lap tetejére