Sakkasztal, kávésarok, felszentelt kápolna a Vaosz-udvarban? - Belvárosi idősklub nyílik egyházi háttérrel

há • 2023. november 22., szerda •
Hónapok óta olvasható egy felirat a Vaosz udvarban álló földszintes épületen: Szent Anna Ház. Nagy a sürgés-forgás, szemmel láthatóan készül valami, a nyáron itt megtartott egy-két programból sejthető is, hogy mi, de kíváncsiak voltunk rá, hogyan állnak az előkészületek bent. Vass Péter kalauzolt körbe bennünket a nyitás előtt álló idősklubban.
Sakkasztal, kávésarok, felszentelt kápolna a Vaosz-udvarban? - Belvárosi idősklub nyílik egyházi háttérrel

Nemrég nekiállt az épület felújításának a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász, amely a püspökségi ingatlanban idősek nappali ellátó központját működtet január elsejétől. (Nem az udvar sarkában lévő élelmiszerosztó raktárra kell gondolni, az egy külön egység.) Az új intézmény, a Szent Anna Ház vezetője, Vass Péter és csapata már az utolsó simításokat végzi: hol bútort szerelnek össze, hol háztartási gépeket bontogatnak, hol pedig az adományokból összegyűlt könyvtárat rendezgetik. Szinte minden készen áll az indulásra, hogy a kistérség - elsősorban a környező falvak - időseinek hasznos elfoglaltságot, közösséget biztosítsanak, teljesen ingyenesen.

- Az épület nagy része egyetlen hatalmas közösségi tér kisebb-nagyobb asztalokkal, itt zajlanak majd a programjaink. Lesz egy konyha, ehhez a bútor a következő hetekben megérkezik, de a gépek már itt vannak, egyik-másik kicsomagolva várakozik. Kávézni, teázni lehet majd reggelente. Odébb van egy felszentelt kápolnánk is - nyit be a szomszédos helyiségbe Vass Péter, aki a szakmai vezetője lesz az intézménynek. Megmutatja azt az antik sakkasztalt, amely mellett komoly partik várhatóak - a jelentkezők között egyébként profik is akadnak -, és hozzáteszi: kétszáz pakli kártya is készenlétben áll. Még csocsóasztalt is láttunk.

Még ugyan nem működik a központ, közösségi térként már egy ideje használatban van az épület, a házigazdák igyekeztek programokat szervezni, hogy minél többen megismerjék az új belvárosi helyszínt. Önkéntesek közreműködésével itt készültek például azok a karácsonyi díszek és ajándékok, amelyeket a Castellum Teaházban és az adventi vásárban árusít majd a Karitász. De volt itt Petőfi-szavalóverseny és egészségnap, úti beszámoló és ülőtánc-bemutató is az elmúlt hónapokban.

Az előregisztráció már zajlik, bárki jelezheti, hogy csatlakozna a klubhoz, akár mindennap, akár csak eseti jelleggel. - Egyre öregszik a társadalom, a Ratkó-gyerekek most mennek nyugdíjba, és szeretnénk, ha az időskor nem a négy fal közé bezárva telne számukra. Fontos, hogy aktívan tölthessék a napjaikat, és egy olyan közösség tagjai lehessenek, ahová jó eljárni. Rengeteg programmal készülünk, lesznek előadások, megyünk majd kirándulni is - mutatott rá Vass Péter a céljaikra, aki kiemelte azt is: télen az épületben meleg lesz, nyáron hűvös, aki napi 8 órát itt lesz, spórolni is tud otthon, emellett étkezést is lehet igényelni. Elsősorban a kistérség falvaiból várják a jelentkezőket, hiszen a szombathelyi szociális ellátórendszer klubjai mellett, azt kiegészítve működnek majd. Egész biztosan jönnek ide nyugdíjasok Nardáról, Bucsuból, Séből, Toronyból, Náraiból, és még sorolni lehetne, ezekkel a településekkel feladatátvállalási szerződést is kötöttek, ugyanakkor szombathelyiek is regisztráltak néhányan. Közel van az Ady tér, be tudnak utazni a vidékiek autóbusszal, de olyan is lesz, aki többedmagával autóval jár majd - tudtuk meg.

Kiderült: a szakmai vezető tervei az idősklub januári elindításával nem fogytak el, később azt szeretnék, ha a klub kibővülne, és a nyugdíjasok az unokákat is magukkal hozhatnák. - Köztudott, hogy a gyerekek jelenléte felfrissíti, energiával tölti fel a nagyszülőket és más időseket, ebben szeretnénk majd nyitni - jegyezte meg Vass Péter, aki egyébként nemrég végzett az ELTE szociálpolitika mesterszakán, és ezzel édesapja nyomdokaiba lépett (aki a szombathelyi polgármesteri hivatal szociális osztályát vezette sokáig). Bár a segítés eddig is hivatása volt, hajléktalanokkal foglalkozott, most a Karitász berkein belül szakmailag is előrébb lépett. Sokoldalúságát - fotózás, videózás, közösségi média, közösségépítés - is jobban kihasználhatja majd - mondta.

Akinek bővebb információra van szüksége az induló idősklubbal kapcsolatban, vagy már jelentkezni szeretne, Vass Pétert keresheti a +3630/117-3118-as telefonszámon vagy a szombathelyikaritasz@gmail.com e-mail-címen.


 

közösség

további frisss

lap tetejére