„Rózsaszínben úszott az égbolt, és valami búgó hang kísérte” - különös jelenségeket észleltek a vihar alatt a budapestiek

borsonline.hu • 2023. augusztus 06., vasárnap •
Sokan úgy emlegetik a péntek esti vihart, mint amilyet egész eddigi életükben korábban még nem láttak.
„Rózsaszínben úszott az égbolt, és valami búgó hang kísérte” - különös jelenségeket észleltek a vihar alatt a budapestiek

Pénteken, késő este kezdődött és egészen szombat hajnalig nem ért véget az a vihar, ami országszerte komoly károkat és többek között álmatlanságot okozott - a borsonline.hu gyűjtött össze néhány beszámolót.

A soha nem látott szupervihar olyan fény- és hanghatásokkal járt, hogy többen azt hitték, itt az Apokalipszis.

A viharos erejű szélben ágak szakadtak le, fák és beton villanyoszlopok dőltek ki. Több helyen villámárvizek is kialakultak, míg máshol el kellett zárni a vízcsapokat az utcában. Az áram és internet kimaradások azóta sem mindenhol álltak helyre.

Ahol volt internet, ott az emberek is beszámoltak arról, miket tapasztaltak. Az egyik XX. kerületi lakos így emlékezett vissza az éjszakára:

"Azon gondolkodtam, hogy bekucorodom a macska mellé, a kanapé alá."

Volt, aki arról számolt be, hogy

a másodperc törtrésze alatt olyan gyorsan követték egymást a villámok, hogy próbálta felvenni a telefonjával, de a készülék nem tudta lekövetni a fényjelenséget.

A XV. kerületben, a Páskom Park környékén az éjszaka közepén úgy nézett ki az égbolt, mintha nappal lenne, akkorákat villámlott.

"Hajnali 2 órakor, a villámlás pillanatában csináltam olyan fotókat, mintha nappal lenne.

Rózsaszínű volt az ég és teljesen világos volt."

A XVIII. kerületben élők a folyamatos villámlásokon lepődtek meg, melyeket még soha nem láttak ezelőtt:

Erős elektromos kisüléseket vettem észre több alkalommal. Rózsaszínben úszott az egész égbolt és valamilyen búgó hang kísérte. Én még ilyet sohasem láttam. Nagyon ijesztő volt.

Szintén a XVIII. kerületben, a Havanna-lakótelep közelében lila színű villámok voltak, melyek egymás után jöttek órákon keresztül, számolt be róla egy férfi.

A XIX. kerületben több helyen fák dőltek ki, valamint a víz ott is megállt, ahol korábban sosem volt ilyen gond.

"A kutyát azonnal behoztuk, de már most áll a víz a kertben, mint a múltkor, amikor mindenféle szemét úszott a sok víztől. A házban meg bugyogó hangot ad ki a klotyó és több lefolyó is."

A vihar egész Budapestet érintette. Akkora széllökések voltak az éjjel, hogy volt, aki már szombat reggel arról érdeklődött, hogy ismerősei nem tudnak-e ajánlani neki egy redőnyöst, mert azt kitépte a helyéről a vihar.

A III. kerületben a Határ és a Vihar utcában is autókra dőltek a fák.

A IX. kerületben az Ecseri úton több fa úttestre, járdára dőlt, amelyek akadályozták a gyalogos és autóforgalmat. A IX. kerületi Vaskapu utcában egy vízben elakadt autót mentettek ki a tűzoltók. A XIV. kerületben az Uzsoki Utcai Kórház alagsorából kellett kiszivattyúzni a felgyülemlett vizet a tűzoltóknak – tájékoztatott a katasztrófavédelem.

A tűzoltók azóta is folyamatosan dolgoznak a károk eltakarításán, hogy az utak minél előbb járhatók legyenek, valamint azok is vízhez és áramhoz juthassanak, akik eddig nem tudtak.

Képek: MTI

közösség

további frisss

lap tetejére