Rózsakerti pajtapiknik: Jó ügyek a sajtóreggelin

há • 2021. június 08., kedd •
Szent Erzsébet, Mami, Isis – néhány nemesített rózsafajta neve, amelyek Márk Gergely nevéhez fűződnek. Utóbbiból egy szál vázába téve is díszítette a legutóbbi vasi civil sajtóreggeli asztalát, amely kivételesen az acsádi Márk Rozáriumban volt, és ezt senki sem bánta.
Rózsakerti pajtapiknik: Jó ügyek a sajtóreggelin

700 rózsafajta, egyenként legalább három tővel pompázik vagy nyílik hamarosan a kertben, és akkor még nem beszéltünk azokról a rózsákról, amelyek nem Márk Gergely gyűjteményéből való. További 330, szintén Kárpát-medencei nemesítőtől származó gyönyörű virág díszíti Pócs Margit acsádi kertjét, ahol a neves agrármérnök örökségét őrzik. Itt tartotta legutóbbi – és hosszú idő óta első jelenléti – sajtóreggelijét a Vas Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ, a házigazda Meskó Krisztián volt.

A helyszín nem véletlen: a kertet egy civil szervezet működteti, amely céljai megvalósítása előtt áll. A rozárium egyelőre csak előzetes bejelentkezés alapján látogatható, de ha minden adott lesz ahhoz, hogy megnyisson, hamar kedvelt úti cél válhat belőle, miközben biztonságosan és megnyugtatóan rendeződik a néhai Márk Gergely által nemesített rózsák sorsa.

Gesztus az egészségügyiseknek

Október óta szüneteltek a Vasi Vándorok túrái, most azonban rögtön egy népszerű programmal várják az érdeklődőket. Gombos Kálmán egyesületi elnök ismertette a részleteket: június 26-án éjszakai túrázásra invitálnak mindenkit, de legfőképpen az egészségügyi dolgozókat, akiknek jelképesen, a részvétel ingyenességével igyekszik háláját kifejezni a szervezet. Bárki más is jöhet természetesen a Kőszegi Csillagok elnevezésű túrára, amelynek rajtja este 6 és 8 között lesz a kőszegi Boszorkánykonyha étterem előtt. Az esemény mindvégig szabadtéren zajlik, tehát oltástól és védettségi igazolványtól függetlenül mindenki részt vehet rajta. A szervezők szerint nem árt jó kondiban lenne, főként a 20 kilométeres távhoz, de az 5 és a 10 kilométeres távot is megcélozhatják a túrázók. Minden fáradságért kárpótol majd a kivilágított falvak látványa, a hegyek közelsége – fejlámpát azért érdemes hozni. További információk a www.vasivandorok.hu oldalon.

Folytatódik a Lehár Antal-emlékév

Az év elején útjára indult rendezvénysorozatot a Grádics Egyesület szervezi. Fülöp András hadszíntérkutató elmondta, hogy több program után a Szülőföld Könyvkiadó jóvoltából küszöbön van a Lehár Regiment többnyelvű nyomtatott kiadása, és jól haladnak az arany vitézségi érmesek felkutatásával is. Kiderült, hogy a ritka elismerés birtokosainak vagy leszármazottainak emléktáblát adnak. Június 25-én teljesítménytúrával emlékeznek a 145 éve született báró Lehár Antalra, a 83-as szombathelyi gyalogezred egykori századosára.

Filmszemle: mozi és konferencia egy helyen

Ismét lesz Savaria Filmszemle, idén nyolcadik alkalommal szervezik meg filmes szakemberek, élükön Lovass Tibor ötletgazdával. Az idei esemény jövő héten, június 17-19-ig zajlik Szombathelyen, a részleteket Bakó Béla ismertette: a szemle 17-én a belvárosi moziban kezdődik megnyitóval és vetítéssel. Megtudtuk: minden film megtekintése ingyenes, tény azonban, hogy a programok a hatályos szabályoknak megfelelően csak védettségi igazolvánnyal látogathatóak. Konferencia is kapcsolódik a filmszemléhez, ennek a Bernstein Béla Kulturális Központ ad helyet a Batthyány téren, és szakmai előadásokat hallhat a közönség. A szemle 19-én gálával és díjkiosztóval zárul.

Egy nem mindennapi farm ötlete

Alapvetően személyes indíttatásból, de valójában egy sokkal szélesebb kör hasznára működtetne farmot valahol Vas megyében Kozma Zoltán, aki Down-szindrómás és értelmileg sérült fiatalok számára biztosítana így elfoglaltságot. - Fiam révén érintett vagyok, neki és társainak szeretnénk létrehozni egy legalább 5000 négyzetméteres farmot valahol Szombathely környékén, ahol a fiatalok földet művelhetnek, állatokat gondozhatnak, azaz értelmes elfoglaltságot kaphatnak egyfajta nappali ellátás keretében – fogalmazott az ötletgazda. Hozzátette, hogy Írországban látott hasonlót, de más országokban is működik ilyen. A létesítmény a nagyközönség számára is nyitott lenne, kézműveskedni, lovagolni jöhetnének a látogatók, de kávézót is működtetnének, ezekből mind bevétele származna a hosszú távú működésre törekvő farmnak. Az elképzeléshez már számos vállalkozó csatlakozott támogató szándékkal, de várják a további felajánlásokat, segítséget is.

közösség

további frisss

lap tetejére