Rettegett február: Körvonalazódik a következő hónap időjárása

há • 2023. január 26., csütörtök •
Sokkal többet esett az eső, és sokkal enyhébbek az éjszakák a szokásosnál - ez derül ki a januári időjárás eddigi elemzéséből. A február még zsákbamacska, de már vannak jóslatai a szombathelyi időjárás-észlelőnek.
Rettegett február: Körvonalazódik a következő hónap időjárása

- Közel 60 milliméter csapadék hullott Szombathelyen eddig januárban, szemben az elmúlt harminc év átlagával, ami 24 milliméter. Ez az év egyik legszárazabb hónapja, a február a másik, így szokatlannak mondható ez a mennyiség. Van azonban, ahol még ennél is több eső esett, 100 milliméter fölötti mérések is vannak - mondta a Frisss.hu-nak Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője.

Nemcsak a csapadék, hanem az enyhe középhőmérséklet miatt is különlegesnek számított eddig a január. - A legmagasabb értéket idén újév napján mértük itt, Szombathelyen, 12,9 Celsius-fok volt, de ez nem kiugró, ennél melegebb is volt már az elmúlt években. Ellenben a minimum értékek viszonylag magasak voltak eddig: kevés volt a fagyos nap, a hajnali minimumok átlaga pozitív tartományban maradt - mutatott rá Pétervári Tibor, hozzátéve, hogy emiatt magas a havi középhőmérséklet. Igaz, hátravan még öt nap a hónapból, ez szelídül még, hiszen a következő napokban lehűlés várható, a napi középhőmérséklet várhatóan a mínusz tartományban lesz.

Ami a január vége és február eleje időjárását illeti, az észlelő szerint egy szárazabb periódus következik, az előrejelzések szerint a következő tíz napra alig 5-10 milliméter csapadék jósolható. - Anticiklon vagy annak pereme alakítja majd az időjárást a térségben, és jön az északi szél. Hózáporok előfordulhatnak, de nagy csapadék nem valószínű. A február érdekesnek ígérkezik, de egyébként is ez a legtöbb meglepetést tartogató hónap - fogalmazott a szombathelyi időjós. Felidézte, hogy egy-egy február dermesztően hideg volt Magyarországon, ilyen volt a - valaha mért leghidegebb - 1929-es, az 1956-os, de még az 1986-os is, utóbbi rengeteg hóval.

Ezek az emlékezetes hidegek mínusz 25-30 fokos értékeket jelentettek, de Pétervári Tibor szerint az sem kizárt, hogy ennél hidegebbek is voltak, hiszen a gyakori rekorder településen, Zabaron akkoriban még nem volt mérés. - A mostanában mért hidegrekordok, mint amilyen a napokban Kínában észlelt mínusz 53 fok, nem valószínű, hogy hatással lesznek hazánk időjárására. Decemberben volt mínusz 40 fok Európában is, Svédországban, Finnországban például, de nem jutott el idáig. Egyelőre nem látszik, hogy februárban számítanunk kellene tartósabb nagy hidegre - jegyezte meg.

Még egy érdekesség: jogosan érezzük úgy, hogy ránk telepedett a szürkeség, mert idén eddig összesen 44 órát sütött a nap itt, Szombathelyen, ami nem sok! - Volt olyan, épp tavaly, hogy a január 107 órányi napsütést hozott, és erre jött a február 157 órával, ehhez képest most nem állunk jól.

 

Fotó: hirnavigator.hu

közösség

további frisss

lap tetejére