Részletesen elmondták a németek, miért költöznek Magyarországra: "ott havi ötszáz eurót fizettem rezsire, itt meg csak százat"

• 2023. november 04., szombat •
Pár év leforgása alatt több mint harmadával nőtt a Magyarországon élő német állampolgárok száma. Ennek nemcsak anyagi okai vannak: a német migrációs politika és a Covid-korlátozások is vonzóvá tették Magyarországot.
Részletesen elmondták a németek, miért költöznek Magyarországra: ott havi ötszáz eurót fizettem rezsire, itt meg csak százat

Nem megyünk mi innen sehová, száz évig is itt maradunk. Már félig magyarok vagyunk, legalábbis a szívünk az – erről is beszéltek Magyarországon élő németek a Deutsche Welle riportjában.

A német közszolgálati média még 2021 tavaszán indította el magyar nyelvű YouTube-csatornáját. Ezúttal olyan németekről forgatott, akik Németországból Magyarországra költöztek. 

Miért költöznek Magyarországra a németek?

Az egyikük Herbert Köneke, aki 16 évvel ezelőtt érkezett Bajorországból, ahol autókereskedőként dolgozott. A Veszprém vármegyei Nemesvitán vásárolt telket, ahol Western falut hozott létre. Azt mondja, Magyarország töretlenül tetszik neki, jó a hely, a klíma, kedvesek az emberek. „Mikor véget ér a műsor, odajönnek, megköszönik. Ilyet más országban nem látsz, csak itt” – emelte ki.

Azt viszont nem gondolta volna, hogy ilyen nehéz vállalkozást indítani. „Hála istennek, mert ha ezt előre tudom, nem is kezdek bele. Ha valamit nem csináltam pontosan, máris kaptam a büntetést” – jegyezte meg. Arra is kitért, hogy ő ugyan nem nyugdíjas, de sok német idős korában anyagi megfontolásból Magyarországra teszi át a székhelyét, mert itt jobban ki tud jönni a pénzéből. Herbert Köneke szerint az az alapvető gond, hogy Németországban sok nyugdíjasnak nincs saját ingatlana, a nyugdíjából viszont nem tudja kifizetni az ottani albérletet.   

Angela Leonhardt és Holm Rentsch párként jött át Magyarországra tavaly tavasszal. Lausitz régióból származnak. A nő eredetileg Dél-Amerikába vágyott, de aztán a férfi meggyőzte, hogy Magyarország legyen az új otthonuk. Egy pillanatig se bánták meg. Náluk is meghatározó szempont volt a megélhetés, Angela sokáig dolgozott egyéni vállalkozóként, így kevés a nyugdíja. Azt mondják, a magyar rekordinfláció ellenére is jól kijönnek a pénzükből.

Az igaz, hogy itt a legmagasabb az infláció, de miközben Németországban havi 500 eurót fizettem ki áramra és gázra, itt csak 100 euró. Havi 400 euróból pedig megengedhetem magamnak, hogy drágább élelmiszert vásároljak

– magyarázta Holm Rentsch.

Nem kell félni az utcán

De nemcsak az anyagiak miatt választották Magyarországot, hanem a közbiztonság miatt is. 

A férfi egyáltalán nem ért egyet a német bevándorlási politikával. Szerinte Németországban a migráció miatt sokkal magasabb a bűnözés, mint itthon. „Magyarország ezekben a dolgokban sokkal jobb” – tette hozzá, bár azt elismerte, hogy a migránsok a korábbi német lakóhelyükön nem okoztak napi szintű problémát. Arra ugyanakkor kitértek, hogy a német Covid-intézkedések hozzájárultak a kivándorlásukhoz. Túlzók voltak. „Hévízen teljes természetességgel tudtunk étterembe menni, senki sem kérdezte meg az oltási státuszunkat. Németországban ilyet nem tehettünk meg” – idézték fel.

Arról is beszéltek, hogy több nem nyugdíjas ismerősük is szívesen jönne Magyarországra, csak nehezen találnak munkát. Ha pedig mégis, kevés a fizetés. Ha magasabbak lennének a bérek, sokkal több német költözne ide. 

Mennyi német költözik Magyarországra?

A több mint nyolcperces riportban Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke, Balatonfenyves polgármestere is megszólal. Azt mondta, örömmel fogadják a németeket, akik már 330-340 ingatlant tulajdonolnak Balatonfenyvesen, ami mintegy 6,5 százalékos arány a teljes ingatlanállománya vetítve. Szerinte a balatoni településeken átlagosan 5-15 százalék között mozog a német ajkú ingatlantulajdonosok aránya. „Örülünk nekik, már csak azért is, mert általában leharcolt házakat vásárolnak, amikből aztán szépet varázsolnak” – mutatott rá.

A Deutsche Welle idézi a vonatkozó KSH statisztikát. E szerint míg 2019-ben 16 537 német élt Magyarországon, addig 2023-ban már 22 130-an, ami majdnem 34 százalékos növekedés. A német közmédia szerint az viszont nem látszik a számokban, hogy sok német visszatér Németországban, leginkább az egészségügyi szolgáltatás miatt.

Forrás: vg.hu
Fotó: Shutterstock

közösség

további frisss

lap tetejére