Rendkívüli: lemondott a palesztin kormány

vg.hu • 2024. február 26., hétfő •
Lemondott a Fatah miniszterelnöke, Mohamed Stajje. Elmondása szerint a gázai övezeti helyzet miatt lemondott a palesztin kormány, és hogy lemondásával szélesebb körű politikai konszenzust szeretnének kialakítani a palesztinok körében.
Rendkívüli: lemondott a palesztin kormány

Mohamed Stajje palesztin miniszterelnök benyújtotta lemondását Mahmúd Abbász palesztin elnöknek - írja a vg.hu. Az izraeli média idézte Shatyyeh szavait: „a következő lépés egy új megállapodás szükségessége, amely biztosítja (a palesztin) egységet. A Palesztin Állam megalapításáig konfliktusban maradunk Izraellel”.

Stajje, a kormánypárt Fatah Központi Bizottságának tagja, 2019 óta töltötte be a miniszterelnöki pozíciót. Az első jelentések szerint Mohammad Musztafa volt miniszterelnök-helyettes válthatja, aki egyben a Palesztin Befektetési Alap elnöke is. 

Stajje azért mond le hogy lehetővé tegye a palesztinok közötti széles körű konszenzus kialakítását az izraeli Hamász elleni gázai háborút követő politikai megállapodásokról

 – írja a The Jerusalem Post. A Hamász egyik forrása az Al Arabiya szaúdi állami hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy Abbász elnök „még korruptabb személyt nevez ki”. A forrás szerint a Hamász célja egy pártatlan és nemzeti kormány megalakítása, amelyet a palesztin frakciók konszenzusával alakítanak ki, hozzátéve, hogy az egységkormány felépítéséről szóló, Moszkvában zajló tárgyalások csak meghatározott ideig tartanának.

Benjamin Netanjahu helyi tisztviselőket nevezne ki a Gázai övezet irányítására, a Palesztin Állam és a Hamász vezetését teljesen ellehetetleníteni a biztonsági kabinethez benyújtott javaslatával.

Netanjahu korábban már hangot adott véleményének, miszerint nem fogja engedni, hogy a Palesztin Állam átvegye a vezetést a Gázai övezet felett. A dokumentumban viszont nem nevezi meg a Palesztin Államot, csak arra hivatkozik, hogy terrorizmushoz nem köthető helyi tisztviselőket bízna meg az irányítással.

Kép: AFP

közösség

további frisss

lap tetejére