Rendkívüli hír: nem találták meg Suhajda Szilárdot, feladták a keresést

• 2023. május 27., szombat •
Nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, a keresést befejezték – közölte a hegymászó itthoni csapata. Mint írták, az eltelt időt, időjárási és terepviszonyokat figyelembe véve semmilyen további esélye nincs annak, hogy a hegymászót életben találják.
Rendkívüli hír: nem találták meg Suhajda Szilárdot, feladták a keresést

Suhajda Szilárd legutóbb szerda délelőtt adott magáról életjelet műholdas telefonon, nagyjából 8700 méteres magasságból: azt mondta, három-négy óra múlva elérheti a csúcsot. A Hillary-lépcső magasságában érkezett utoljára jel a nyomkövetőjéről, ez volt az utolsó lokáció, ahonnan pozíciója még érzékelhető volt - írja az Index.

Hosszas keresés után végül csütörtök este érkezett a hír, miszerint egy másik expedíció tagjai megtalálták őt a Hillary-lépcsőnél, 8780 méteres magasságban, de nem tudtak segíteni rajta (hogy miért, arról itt írtunk bővebben). Ezt követően felvették a kapcsolatot az alaptábori hátteret biztosító nepáli ügynökséggel, és elindult egy helikopter, valamint három serpa Suhajda megkeresésére. 

Szombat délután a hegymászó oldalán az alábbi közleményt tették közzé: „A legjobb nepáli hegyi vezetőkből összeállított keresőcsapat emberfeletti munkája ellenére sem találta meg Suhajda Szilárdot a Mount Everesten. Órákon át kutattak a Hillary-lépcső bővebb területén, ahol a hegymászót utoljára életben látták. A serpák 8750 méter és a 8848 méteres csúcs között többször fel-alá másztak, és keresték Szilárd nyomát, mindhiába”.

Az eltelt időt, időjárási és terepviszonyokat figyelembe véve semmilyen további esélye nincs annak, hogy a hegymászót életben találják, ezért a földi keresést befejezték. Jelenleg a keresésben részt vevő serpák biztonságos visszatérése a hazai háttércsapat prioritása. 

Mindent lehetséges helyen keresték, de nem találták meg 

A bejegyzésben azt is részletezték, hogy a hegymászót miként próbálták megmenteni az utóbbi másfél napban. Mint írták, a Suhajda Szilárdot csütörtökön megtaláló serpa személyesen ismerte őt, így abban biztosak voltak, hogy őt találták meg a hegyen. „A serpa vezető rendkívül legyengült állapotú kínai kliensét támogatta lefelé a csúcsról ezért semmilyen módon nem tudott segíteni Szilárdnak, aki ráadásul a mászóúttól valamivel távolabb feküdt, ezért nem kapcsolódott a rögzített biztosító kötélhez. Kötélbiztosítás nélkül megközelítése is életveszélyes lett volna” – írták. 

Ezután indult meg a mentés péntek reggel három serpával „köztük a téli K2-t elsőként megmászó Gelje Sherpa, hogy elérjék Suhajda Szilárdot. A neves olasz hegymászó és helikopter-pilóta, Simone Moro Katmanduból gépével egyenesen a 2-es táborba vitte őket, majd egy felderítő repülésre indult, hogy átvizsgálja a hegy déli oldalát, kizárva annak esélyét, hogy Szilárd közben lezuhant” – folytatták a bejegyzést. 

„A három serpa 26-án nepáli idő szerint délelőtt 10:00 órakor indult el a 6400 méteren lévő 2-es táborból. Rendkívül gyorsan, hét óra alatt elérték a 7950 méteren lévő 4-es tábort. Ez az út egy átlagos mászónak két napra elosztva ennek az időnek a háromszorosa. Itt egy negyedik serpa és egy segítő várta őket sátorban. Egyikük csatlakozni tervezett a keresőkhöz, másikuk feladata a többiek étellel, itallal történő ellátása volt” – írták a posztban. 

„Rövid pihenőt követően, a szél csitulása után mindössze két órával felérkezésük után, nepáli idő szerint 19:15-kor a háromfős csapat elindult a Hillary-lépcső irányába, majd a negyedik később indult utánuk. Egész éjjel másztak, a Hillary-lépcsőt már hajnalhasadáskor elérték.  A megadott helyen azonban nem találták Suhajda Szilárdot, ezért elkezdték szisztematikusan átkutatni a területet. Először felmásztak egészen a csúcsig, majd vissza a Hillary-lépcsőhöz. A Hillary-lépcső környékét tüzetesen átvizsgálták, minden lehetséges esésvonalat az úttól jobbra és balra, a nepáli és a tibeti oldalon is, ameddig csak le tudtak ereszkedni a rögzített kötelektől.  Ezután a lépcső alatti, Déli-csúcsig (8750 m) vezető szakaszt és annak belátható környékét vizsgálták át, eredménytelenül”.

Ekkor a háttércsapattal történt egyeztetést követően közösen úgy döntöttek, hogy a keresést berekesztik. Május 28-án még egy utolsó helikopteres repülést végeznek a hegy 2-es tábor feletti oldalának átkutatására. 

– írták az oldalon. A bejegyzést azzal zárták: „Kérjük, hogy az elkövetkezendő időszakban tartsák tiszteletben a család magánszféráját”.

Pintér László szakújságíró, az expedíció sajtósa szintén azt írta a saját Facebook-oldalán: „Szilárd már az égi csúcsokon. Nincsenek szavak”.

A lehetetlent próbálta meg 

Suhajda Szilárd hosszú távú projektje a The Big Five-sorozatként ismert hegymászófeladat: elérni Földünk öt legmagasabb hegycsúcsát, az eddigi stílust követve, „tisztán”, oxigénpalack és magashegyi teherhordók alkalmazása nélkül, környezettudatos sportolóként. A legnehezebbnek tartott K2 és a Lhoce már sikerült.

„Most vagyok legközelebb az Everest csúcsához. Félek, ugyanakkor boldog izgatottsággal várom az indulásom: a »rajtvonal« – a 4-es tábor, ahonnan kezdetét veszi a konkrét csúcsmászás – még messze van! Addig bármi történhet, de nagyon bízom a jó szerencsében!” – mondta indulás előtt a hegymászó.

Úgy érzem, a felkészülésemen és az expedíció eddigi heteibe fektetett munkán nem múlhat a siker! Szerencsés vagyok, hogy a családom és a barátaim, támogató partnereim, sőt egy egész ország mellettem áll! Úgy érzem, mindenkiért mászok most! Készen állok!

– tette hozzá. A csúcsmászó kör pedig a tervek szerint zajlott. Suhajda Szilárd május 21-én elérte a 6400 méteren lévő 2-es tábort, majd 22-én a 7200 méteren lévő 3-as táborban éjszakázott. Innen május 23-án kora hajnalban mászott fel a 7950 méteren lévő 4-es táborba, ahol felállította egyszemélyes sátrát, és a késő délutánt hóolvasztással, folyadékpótlással töltötte.

A Mount Everest megmászása előtti naplójában az utolsó bejegyzése a május 15–20-ig terjedő időszakot fedte le. „Alaptábori napok. Nagyon rövidre fogom, ugyanis nem vagyok túl jól. Egészségileg legalábbis” – írta, majd később hozzátette: „Félek, boldog vagyok, izgatott. Várom, hogy elindulhassak, és várom a földet érést: a hazaérkezést! Látom magam előtt a csúcsra vezető utolsó métereket. Látom magam előtt a kisfiam, ahogy szalad felém a reptéren! Timit. A Családomat, Titeket, az Életet.” 

Összpontosítok. Belélegzek. Kifújok. A Hegyre emelem tekintetem. Fohászkodok. Gondolatban mindenkit magamhoz ölelek, akit szeretek. Most vagyok a legközelebb az Everest csúcsához: a sikerhez! Készen állok!

– írta a bejegyzésében. 

Felesége szerint a csúcsra 23-án este, nepáli idő szerint 21:05-kor indult el, tökéletes időjárási körülmények között. Rajta kívül még többtucatnyi, pótlólagos oxigénnel mozgó, serpa hegyi vezetők segítségére támaszkodó mászó mozgott a hegyen.

GPS-nyomkövetője a beállított tízperces intervallumok helyett csak szórványosan küldött jeleket, esetenként akár négy órán át sem érkezett friss pozíciómeghatározás. Műholdas telefonján azonban kétszer is bejelentkezett. Lassan, de stabilan haladt, fizikailag jól volt, határozottan teljesíthetőnek tartotta a csúcs elérését és a 4-es táborba történő biztonságos visszatérést. Az utolsó jelzés a Hillary-lépcsőtől, 8795 méterről érkezett, amikor a feltételezések szerint még felfelé haladt.

Azt nem lehet tudni, hogy Suhajda Szilárd elérte-e a csúcsot, de azt egyértelműen kimondhatjuk, hogy „tiszta mászással” eddig a magyarok közül ő jutott a legmagasabbra a Mount Everesten.

TELJESÍTMÉNYE ILYEN ÉRTELEMBEN EGYEDÜLÁLLÓ.

A szombat délután, a hegymászó oldalán közzétett bejegyzésben azt írták erről: „27 év alatt 16 korábbi sikertelen magyar expedíció után Suhajda Szilárdnak reális célja volt pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók támogatása nélkül elérni Földünk legmagasabb pontját. Az Everest palack nélküli megmászása világviszonylatban is kiemelkedő teljesítmény. Az elmúlt 45 évben – mióta Reinhold Messner és Peter Habeler bebizonyították, hogy a feladat lehetséges és túlélhető – olyan kiváló magyar alpinisták próbálták elérni a csúcsot oxigénpalack nélkül, mint Várkonyi László, Klein Dávid vagy a legendás Erőss Zsolt. A statisztikák szerint a sikeres megmászások kevesebb mint 2%-a történik oxigénpalack nélkül: még kisebb számot jelent azon mászók szűk csoportja, akik serpa asszisztenciát sem vettek igénybe” – fogalmaztak, majd hozzáfűzték: 

Suhajda Szilárd az egyik legeredményesebb magyar expedíciós hegymászó volt. 2014-ben a 8051 méteres Broad Peaket, 2019-ben első és máig egyetlen magyarként a 8611 méteres K2-t, 2022-ben pedig a 8516 méteres Lhocét mászta meg pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül. A Mount Everesten a nyomkövetője alapján mért 8795 méteres elért magassággal Suhajda Szilárd az, aki a legmagasabbra jutott magyar palack és serpák nélkül.

Arról, hogy Suhajda Szilárd miért próbálhatta meg azt, ami majdnem lehetetlen (vagyis hogy oxigénpalack és segítők nélkül jusson fel a világ csúcsára) Koncz Ákos hegymászó közölt véleménycikket az Indexen. A hegymászóról írt összes cikkünket itt tudja elérni.

(Borítókép: Suhajda Szilárd. Fotó: Kyocera Everest Expedíció 2023)
Forrás: index.hu

közösség

további frisss

lap tetejére