Rendet tesz a kormány a gyermekvédelmi ügyekben, íme a törvénycsomag részletei

ripost.hu • 2024. február 25., vasárnap •
A kormánypártok elkötelezettek amellett, hogy tovább szigorítsák az alkotmányt és a Büntető törvénykönyvet a gyermekek védelme érdekében.
Rendet tesz a kormány a gyermekvédelmi ügyekben, íme a törvénycsomag részletei

A magyar kormány 2010 óta hozott döntései hozzájárultak ahhoz, hogy jelenleg Magyarországon van a legszigorúbb gyermekvédelmi törvény hatályban egész Európában. Mindennek ellenére a miniszterelnök és a kormány úgy határozott, hogy új gyermekvédelmi törvénycsomagot nyújt be a parlamentnek, aminek a célja, hogy az eddiginél is erősebb védelmet kapjanak a gyermekek hazánkban - írta a ripost.hu.

Az alkotmány tiltja majd meg, hogy a pedofilok kegyelmet kapjanak

Orbán Viktor február elején a legnagyobb közösségi oldalon megosztott videóban elmondta: a kormány nevében benyújtott egy alkotmánymódosítást, amely lehetetlenné teszi, hogy kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén az elkövető kegyelmet kaphasson.

Az alkotmánymódosító javaslat értelmében a jövőben nem kaphatnak elnöki kegyelmet olyan személyek, akik kiskorú személyek sérelmére követtek el szándékos bűncselekményeket – írta meg először a Magyar Nemzet. Vagyis amennyiben az Országgyűlés megszavazza az alkotmánymódosítást,

a jövőben a köztársasági elnöknek nem lesz módja kegyelmet adni olyan elítélteknek, akiket pedofíliával kapcsolatos bűncselekmény miatt ítéltek el.

Szigorúbb alkalmassági vizsgálatokat vezetnek be

A legutóbbi kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy a kormány szigorítani kívánja a gyermekvédelmi intézmények vezetőinek kinevezését és áttekinti a gyermekvédelmi jogszabályokat. Ahol lehet, ott észszerű szigorítások várhatók.

A gyermekvédelmi intézmények vezetőinél a korábbinál is szigorúbb alkalmassági vizsgálatot kell lefolytatni. 

Az előírásokat egyszer már szigorították, de most újabb lépéseket tesznek, hogy a rendszer tökéletesebb legyen. Várhatóan még tavasszal az országgyűlés elé kerül az alkotmánymódosítás és a gyerekvédelmi törvénycsomag is. Ezek azt célozzák majd majd, hogy a korábbinál is erősebb védelemben részesüljenek a 18 év alattiak,  a gyermekek sérelmére bűncselekményt elkövetők és a pedofilok pedig többé ne részesülhessenek kegyelemben.

Tovább szigorítják a Büntető törvénykönyvet is

A kormánypártok a gyermekvédelmi törvény jelentősen szigorítására készülnek, erről már a következő hetekben szavazhatnak. Kocsis Máté, a nagyobbik kormánypárt képviselőcsoportjának vezetője szerint a kormánypártok azt javasolják, hogy azok esetében, akik 18 év alattiak sérelmére követnek el szexuális bűncselekményeket:

  • soha ne évüljön el a bűncselekmény,
  • ne legyen lehetőség szabadlábra helyezésre,
  • soha többé ne kapjanak erkölcsi bizonyítványt,
  • és az alaptörvény zárja ki, hogy kegyelmet kapjanak.

A Fidesz frakcióvezetője a balatonalmádi frakcióülés után tartott sajtótájékoztatón fontos kérdésnek nevezte a gyermekvédelem ügyét. Emlékeztetett: még 2021-ben fogadtak el egy szigorú gyermekvédelmi törvényt. Ezt – amely például a kereshető pedofil nyilvántartást is tartalmazza – a magyar baloldal akkor nem szavazta meg.

Jelezte: míg az őszi időszakot a szuverenitás védelme határozta meg, a tavaszi ülésszakban a második gyermekvédelmi törvénycsomag tárgyalása következik. Ezzel nagyjából húsz törvény módosítására tesznek javaslatot.

Orbán Viktor teljes körű ellenőrzést rendelt el

A miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjúja során arról is beszélt, hogy elrendelt egy teljes körű ellenőrzést. "Egy ilyen országban, mint Magyarország, nem történhet meg az, ami a bicskei gyermekotthonban történt" – jelentette ki a kormányfő. Orbán Viktor látni szeretné, hogy megfelelő módon végezték-e el a kinevezéskor az alkalmazási vizsgálatokat a gyermekotthonok vezetőinél. Attól tart, hogy ez nem megfelelő módon történt, szerinte itt ki kellett volna tűnnie, hogy baj van. Az elindult vizsgálatnak mindenre ki kell terjednie – húzta alá.

"Olyan emberek, akik veszélyt jelentenek a gyermekekre, nem dolgozhatnak gyermekintézményekben" – szögezte le Orbán Viktor. Hozzátette: nem abból fognak kiindulni, hogy mit akarnak a brüsszeli bürokraták. Abból kell kiindulni, mit akarnak a magyarok, és ennek érvényt fognak szerezni.

közösség

további frisss

lap tetejére