Rekordszinten a migráció Németországban, Scholz kancellár több deportálást sürget

• 2023. október 24., kedd •
„Végre nagy mennyiségben kell deportálnunk azokat, akiknek nincs joguk Németországban lenni” – közölte a szocdem kancellár az ismét rekordszintre érkezett illegális bevándorlás kapcsán.
Rekordszinten a migráció Németországban, Scholz kancellár több deportálást sürget

A német rendőrség adatai szerint 2023 szeptemberében több mint 21 ezer ember érkezett illegálisan Németország területére, ez a legmagasabb szám 2016 februárja, az előző nagy migrációs válság lecsengése óta – írja a Deutsche Welle.

Idén egész évben növekedett a beérkező migránsok száma, ami eddig szeptemberben érte el a csúcspontját. Eddig összesen 92 ezer illegális migráns érkezett Németországba, és még messze az év vége, így tehát lehet, hogy 

összesen több illegális bevándorló érkezhet 2023-ban az országba, mint 2016-ban

 (akkor 112 ezren érkeztek) - írja a Mandiner.

A német politika az illegális migráció és a bevándorlás számos társadalmi és gazdasági aspektusától hangos. Az ezt meglovagoló AfD-n túl már minden párt, köztük a sokáig a minél szabadabb migráció pártján álló német baloldali kormánypártok is ezzel foglalkoznak.

Olaf Scholz szocdem német kancellár pénteken azt nyilatkozta a Spiegelnek: 

„Végre nagy mennyiségben kell deportálnunk azokat, akiknek nincs joguk Németországban lenni”. 

Scholz ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Németországnak szüksége van a képzett és legálisan érkező bevándorlókra, különösen az öregedő dolgozó társadalom miatt.

A német kancellár szerint számos intézkedést kell tenni a helyzet javítása érdekében, köztük az EU külső határainak jobb védelmét és ezen belül Németország saját határainak is a védelmét. Németország egymás után már Ausztria, Csehország, Lengyelország és Svájc felől is ellenőrizni kezdte a határait az átkelőknél.

Az ellenzékben lévő CDU is ezzel a témával foglalkozik: Friedrich Merz pártelnök 26 pontos követeléslistával állt elő, benne többek között egy évi 200 ezer fős maximum korláttal a legális bevándorlásra. 

„Ha fenn akarjuk tartani a társadalmi kohéziót az országban, most kell megoldanunk ezt a problémát”

 – jelentette ki Merz. A CDU elnöke ezért „német migrációs paktumot” sürget, amivel korlátoznák az illegális bevándorlást.


Forrás: mandiner.hu

közösség

további frisss

lap tetejére