Reagált a kormány a Kreml Magyarországról hozott döntésére

• 2023. március 31., péntek •
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön reagált a hírre, miszerint Oroszország felvette Magyarországot az úgynevezett barátságtalan országok listájára.
Reagált a kormány a Kreml Magyarországról hozott döntésére

Mint arról lapunk beszámolt, a listát a háború kitörése után hozták létre, és a rajta szereplő országokkal szemben számos szankciót vezettek be az oroszok. Ezek közül az egyik legjelentősebb intézkedés az, hogy a listán szereplő országok kizárólag rubelben fizethetnek az orosz gázért - írja az Index.

Most Jevgenyij Sztanyiszlavov, Oroszország budapesti nagykövete közölte egy interjúban, hogy Magyarország is felkerült a listára. Magyarországot az oroszellenes szankciók jóváhagyása miatt nyilvánították barátságtalan országgá – közölte a nagykövet. 

Sztanyiszlavov szerint a budapesti kormány pragmatikus álláspontot képvisel a háború kérdésében, és „nem enged a NATO és az EU részéről történő nyomásgyakorlásnak”.

Nincs újdonság

Szijjártó Péter csütörtökön újságírói kérdésekre válaszolva rámutatott: ahogy az Európai Unió mindegyik tagállama, úgy Magyarország is hónapok óta megtalálható az úgynevezett barátságtalan államok orosz jegyzékében, ennek ellenére azonban zavartalanul, korrekt módon zajlik például az energetikai együttműködés is a felek között.

Itt semmi újdonság nincsen, dacára annak hogy mi ezen a listán rajta vagyunk, az energetikai együttműködésünk zavartalanul és korrektül zajlik

– közölte a tárcavezető.

Kiemelte, hogy a hosszú távú orosz gázszállítási szerződés megbízható, a Gazprom megbízható partner, ez az évi 4,5 milliárd köbméter biztosítja hazánk ellátásbiztonságát hosszú távon. Mint közölte, az éves fogyasztás 9-10 milliárd köbméter, ebből kétmilliárdot tehet ki a jövőben az azeri forrás.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban Szijjártó Péter aláhúzta, hogy a kormány azonnali tűzszünetet, béketárgyalásokat sürget, és tapasztalatokból tudható, hogy a tárgyalás gyakran vezet olyan helyzethez, amikor a háború végén lévő status quo különbözik a megállapodás eredményétől.

A miniszter ezután ismét leszögezte, hogy Magyarország továbbra is kiáll Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett – számolt be az MTI.

A háború fejleményeit csütörtökön is percről percre közvetítjük ebben a cikkünkben.

(Borítókép:  Kaszás Tamás / Index)
Forrás: index.hu

közösség

további frisss

lap tetejére