Rádió 1-es műsorvezetők nevével élnek vissza - Csalók kopasztják a hallgatókat

há • 2023. június 29., csütörtök •
Rászálltak a csalók a Rádió 1 hálózat Facebook-oldalaira, és az ott kommentelő hallgatókból igyekeznek ritkán látott intenzitással pénzt kicsalni. Sokszor sajnos sikerrel.
Rádió 1-es műsorvezetők nevével élnek vissza - Csalók kopasztják a hallgatókat

Régen lezárt játékok posztjai alatti hozzászólások között válogatnak a csalók, a kiszemelt áldozatot megjelölve új játékot, különleges eseményt hirdetnek, majd gratulálnak a nyereményhez, amelyért "csak" el kell látogatni egy másik weboldalra.

Ott aztán kifinomult és kevésbé kifinomult módszerekkel próbálnak minél több használható információt begyűjteni, és sokan készséggel meg is adják a kártya- vagy számlaadataikat, ilyen-olyan kódot, hozzáférést. Mindig van, aki gyanútlan marad mindaddig, amíg rá nem döbben, hogy megkopasztották a bankszámláját. Nehéz megvédeni azt, aki önként elküldi a netbankos belépési adatait, vagy azt, aki a legátlátszóbb utasításokat is teljesíti - például szó nélkül elhiszi, hogy egy bizonyos számsort az utalandó összeg helyére kell beírni. Jól látszik, előfordul, hogy valaki saját maga utalja át a pénzét a csalóknak. Ez azonban nem jogosít fel senkit arra, hogy a jóhiszeműséget kihasználja.

Farkas Beni, a Rádió 1 szombathelyi műsorvezetője hetek óta figyelmeztet a csalókra, ahogy a budapesti kollégák is. Az ügyben Györke Attila érintett a leginkább, a rádiós nevével jó ideje visszaélnek. A megkárosított hallgatók között pedig bőven akad, aki őt vagy éppen a szombathelyi műsorvezetőt fenyegeti meg utólag, mit sem törődve azzal, hogy semmi közük a csaláshoz. A médium komolyan veszi a problémát: a Rádió 1-es Facebook-oldalakon a munkatársak folyamatosan felhívják a figyelmet a veszélyre.

Senki nem indít játékot "sunyin", kommentekre reagálva. Az álprofilokat érdemes a Facebooknak jelenteni. Ha megtörtént a baj, legjobb, ha az ember felveszi a kapcsolatot a bankjával, letiltja a kártyáját, és ha meglopták, feljelentést tesz.

Nyitókép: Facebook/Rádió 1

közösség

további frisss

lap tetejére