Putyin elleni elfogatóparancs: a Nemzetközi Büntetőbíróságról szóló egyezménynek az Egyesült Államok sem tagja

origo.hu • 2023. március 19., vasárnap •
Joe Biden olyan bíróságot dicsér, amelynek döntéseit az Egyesült Államok magára nézve nem fogadja el érvényesnek.
Putyin elleni elfogatóparancs: a Nemzetközi Büntetőbíróságról szóló egyezménynek az Egyesült Államok sem tagja

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) háborús bűncselekményekért viselt feltételezett felelőssége miatt pénteken elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen. Joe Biden erre reagálva kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin egyértelműen háborús bűnöket követett el, és a Nemzetközi Büntetőbíróság azon döntése, hogy elfogatóparancsot ad ki az orosz vezető ellen, teljes mértékben jogos. Az amerikai elnök kijelentése azért döbbenetes és álságos, mert a Nemzetközi Büntetőbíróságról szóló egyezménynek sem Oroszország, sem az Egyesült Államok nem tagja. Tehát Joe Biden olyan bíróságot dicsér, amelynek döntéseit az Egyesült Államok magára nézve nem fogadja el érvényesnek - írja az origo.hu.

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) háborús bűncselekményekért viselt feltételezett felelőssége miatt elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen.

A közlemény szerint a Nemzetközi Büntetőbíróság kérelmet elbíráló bírói tanácsa az orosz elnökkel szemben azért adott ki elfogatóparancsot, mert

MEGALAPOZOTT A GYANÚ, HOGY SZEMÉLYESEN FELELŐS UKRÁN GYERMEKEK JOGELLENES DEPORTÁLÁSÁÉRT ÉS ÁTSZÁLLÍTÁSÁÉRT OROSZORSZÁGBA.

Ugyanezzel a bűncselekménnyel összefüggésben az ICC ugyancsak elfogatóparancsot adott ki Marija Alekszejevna Lvova-Belova, az orosz elnöki hivatal gyermekjogi biztosa ellen. A Reuters azt írta, hogy Moszkva többször is tagadta az ellene felhozott vádakat.

Joe Biden üdvözölte az ICC döntését

A The Guardian számolt be róla nem sokkal a bejelentést követően, hogy Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy

VLAGYIMIR PUTYIN EGYÉRTELMŰEN HÁBORÚS BŰNÖKET KÖVETETT EL, ÉS A NEMZETKÖZI BÜNTETŐBÍRÓSÁG AZON DÖNTÉSE, HOGY ELFOGATÓPARANCSOT AD KI AZ OROSZ VEZETŐ ELLEN, TELJES MÉRTÉKBEN JOGOS.

Azt hiszem, ez indokolt – mondta az amerikai elnök pénteken az elfogatóparancsról. Az amerikai elnök kijelentése azért döbbenetes és álságos, mert

A NEMZETKÖZI BÜNTETŐBÍRÓSÁGRÓL SZÓLÓ EGYEZMÉNYNEK SEM OROSZORSZÁG, SEM AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK NEM TAGJA. TEHÁT

JOE BIDEN OLYAN BÍRÓSÁGOT DICSÉR, AMELYNEK DÖNTÉSEIT AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK MAGÁRA NÉZVE NEM FOGADJA EL ÉRVÉNYESNEK.

A The Guardian szerint ennek leginkább az az oka, hogy így az amerikai katonák ügyeit is vizsgálhatná a nemzetközi hatóság.

Saját, állandó tagja ellen lépett fel az ICC

Ez az első alkalom, hogy a hágai szervezet elfogatóparancsot ad ki az ENSZ Biztonsági Tanácsában ülő öt állandó tag egyike ellen. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök üdvözölte a bíróság lépését, szerinte ez egy történelmi lépés volt Hága részéről.

Újabb döntés, ami közelebb hozza a világháborút

Aleksandar Vucic pénteken a szerémségi körzetbe látogatott, ahol reagált az orosz elnök ellen kiadott letartóztatási parancsra. A V4NA beszámolója szerint a szerb államfő újságíróknak úgy fogalmazott:

ATTÓL TART, HOGY AZ ÖSSZETŰZÉSEK OLYAN IRÁNYBA TARTANAK, HOGY AKKORA HARCOK LESZNEK, AMILYENEK MÉG SOHA NEM VOLTAK.

Van-e valakinek esze pontot tenni a dolog végére, bárkinek a világon, megérti-e valaki, hogy milyen következmények felé tartunk?

– tette fel a kérdést Vucic. A köztársasági elnök aláhúzta: a továbbiakban is arra törekszik majd, hogy Szerbia megvédje saját magát és a békéjét.

Az, hogy ez a döntés tovább eszkalálja-e a konfliktust, hamarosan kiderül.

Kép: AFP/DIMITAR DILKOFF

közösség

további frisss

lap tetejére