Portugália végigtámadta az egész mérkőzést, drámai körülmények között győzte le Csehországot

• 2024. június 19., szerda •
Az utolsó félórához közeledve még hátrányban volt a portugál labdarúgó-válogatott Csehország ellen az Európa-bajnokság F csoportjának második mérkőzésén, mégis a végén Cristiano Ronaldóék örülhettek – egy hosszabbításban szerzett gól után. Drámai, fordulatos mérkőzéssel rajtolt a végső győzelemre is favorit portugál csapat Németországban.
Portugália végigtámadta az egész mérkőzést, drámai körülmények között győzte le Csehországot

A portugál válogatott úgy vágott neki a németországi Európa-bajnokságnak, hogy a végső favoritok között emlegették, ami nem csoda, mivel Roberto Martínez szövetségi kapitány csapata hemzseg a világsztároktól, valamint – egyedüli módon – veretlenül vívta meg a selejtezősorozatot. És akkor azt még nem is említettük, hogy az újra remek formában futballozó Cristiano Ronaldo utolsó Európa-bajnokságán alkotna maradandót nemzeti csapatával - írja az Index.

A portugálok első csoportellenfele Csehország volt, amely a legutóbbi kontinenstornán egészen a negyeddöntőig jutott, éppen Budapesten kiejtve Hollandiát a nyolcaddöntőben. Annyi biztos volt a mérkőzés előtt, hogy Cristiano Ronaldóék számára kellemetlen, szívós ellenfél lesz a cseh csapat, továbbá a körülmények sem voltak a legideálisabbak: zuhogó eső várta a feleket Lipcsében. Ennek ellenére nekiugrott riválisának a portugál válogatott, az első offenzívákat ők vezették, Ronaldo pedig már a 7. percben helyzetben találta magát, de ekkor még fejesét blokkolták a védők. 

A csehek alig tudták megtartani a labdát, a portugálok pedig futószalagon rúghatták a szögleteket, érkeztek a veszélyes beadások, de úgy istenigazából bravúrt nem kellett bemutatnia Stanek kapusnak. Ronaldón kívül a legaktívabb Rafael Leao volt, aki az első 20 perc eltelte után kapott egy remek kiugratást Bruno Fernandestől, de a villámléptű támadó milliméterekkel lemaradt a labdáról. Pedig ha bele tudta volna tenni lábát, minden bizonnyal gólt szerzett volna. 

Rákanyarodva az első félidő utolsó negyedórájára, Bruno Fernandes remek ütemben, a tizenhatos előteréből ugratta ki korábbi klubtársát, Ronaldót, aki 7 méterről ziccerben a kapusba lőtt, de mint kiderült, lesen helyezkedett, így a gól egyébként sem lett volna érvényes. A portugálok mezőnybeli fölénye viszont egyre csak nőtt, Ronaldo ezúttal kiszolgáló szerepkörben tündökölt, Vitinhát ugratta ki sarokkal, mindhiába, mivel a középpályás két védő szorításában nem talált kaput.

Félidőhöz közeledve még Leao húzta meg egyszer a jobb szélen, a tizenhatos bal csücskénél Soucekkel találkozott, dobta magát a portugál, nem tudta eladni a büntetőt, helyette színészi teljesítményéért kapott egy sárga lapot. 

ÍGY PEDIG A FÉLIDŐ GÓL NÉLKÜLI DÖNTETLENNEL ÉRT VÉGET – AMI AZ ELSŐ 0–0-S ELSŐ JÁTÉKRÉSZ VOLT A KONTINENSTORNÁN. 

A játék képe a folytatásban sem változott, ugyanúgy a portugál csapat volt a kezdeményező fél, tartotta lényegesen többet a labdát, de komoly lehetőségeket még mindig nem alakított ki. Az 51. percben Bernardo Silva tört kapura kissé balról, befelé cselezett, majd lőtt, de pechjére nem talált kaput. Ugyanúgy célt tévesztett Ronaldo, aki legmagasabbra ugrott az ötös előterében, majd kapura fejelt, de a labda a felsőléc felett hagyta el a játékteret. Ennél sokkal közelebb járt Ronaldo kicsit később, amikor 20 méterről, kissé jobbról végezhetett el szabadrúgást, és elemi erővel bombázott, de Stanek kapus védett. Ezt követően érkezett a hidegzuhany: 

GYAKORLATILAG A SEMMIBŐL, AZ ELSŐ VALAMIREVALÓ CSEH TÁMADÁSÁNÁL A LABDA LUKAS PROVOD ELÉ PATTANT, AKI 19 MÉTERRŐL JOBBAL HATALMAS GÓLT RAGASZTOTT FÉLMAGASAN A PORTUGÁLOK KAPUJÁBA, 1–0!

Az egész mérkőzést végigtámadta eddig a portugál csapat, mégis hátrányba került. Azonban a csehek előnye – vagy ha úgy tetszik: a portugálok hátránya – nem tartott sokáig. Vitinha vitte el a labdát az ötös bal sarkáig, majdnem az alapvonalig, onnan ívelte át a másik oldalon érkező Mendes fejére, aki középre fejelt, beleütött a kivetődő Stranek, de éppen az előtte álló Hranác lábára ütötte azt, onnan pedig bepattant a cseh hálóba, 1–1!

Áttört egy gát, vérszemet kaptak az eddig sem tétlenkedő portugálok, mindenképpen meg akarták nyerni a mérkőzést. A 77. percben Vitinha próbálkozott távolról, kissé balról, Stanek kapus pedig csak vetődve, kiütve tudta hárítani a labdát. A szögletek – hasonlóan az első játékrészhez – ugyanúgy futószalagon jöttek portugál oldalon, de egyszer sem alakult ki komoly gólhelyzet ebből. A 85. percben gyakorlatilag mindent egy lapra feltéve rohamozott a portugál válogatott. Ronaldo irányába érkezett ígéretes beadás, kapufára fejelte a labdát, a kipattanót viszont Diogo Jota a hálóba bólintotta, gólt kiáltott mindenki!

IGEN ÁM, DE RONALDO BAL VÁLLA A BEADÁS PILLANATÁBAN LESEN VOLT, ÍGY ÉRVÉNYTELENNEK MINŐSÍTETTÉK A GÓLT, MARADT A DÖNTETLEN. 

Amikor már mindenki arra számított, hogy pontosztozkodás lesz a vége, Neto bal oldali beadását Hranác rendkívül szerencsétlenül, letérdelve készítette le a csereként beálló Conceicao elé, akinek mindössze annyi dolga volt, hogy néhány méterről ordító ziccerben a jobb alsóba vágja a labdát, amit meg is tett, megszerezve Portugáliának a vezetést, egyben a győzelmet, 2–1!

A hosszabbítás hátralévő részében már nem alakult ki több helyzet, ugyan nagy nehezen, de megnyerte első mérkőzését a portugál válogatott, így három ponttal rajtolt a kontinenstornán. Az F csoport másik mérkőzésén Törökország 3–1-re legyőzte az abszolút újonc Grúziát. 

Labdarúgó-Európa-bajnokság 2024, csoportkör, 1. forduló:

F csoport

  • Portugália–Csehország 2–1 (Hranac 69. – öngól, Conceicao 92., illetve Provod 62.)
  • Törökország–Grúzia 3–1 (Müldür 25., Arda Güler 65., Akturkoglu 97., illetve Mikautadzse 32.)

(Borítókép: Getty Images)
Forrás: index.hu
 

közösség

további frisss

lap tetejére