Politikai hirdetések és az MI – új Google szabály az amerikai választások előtt

mandiner.hu • 2023. szeptember 17., vasárnap •
A Google hamarosan bevezeti, hogy a platformjain megjelenő politikai hirdetéseknek fel kell tüntetniük, ha azok a mesterséges intelligencia (MI) által szerkesztettek, akár képről, akár hangról van szó.
Politikai hirdetések és az MI – új Google szabály az amerikai választások előtt

Novemberben a Google már kötelezővé teheti a mesterséges intelligencia (MI) által módosított képek, videók és hanganyagok esetében a módosítás feltüntetését, jól látható helyen - írja a mandiner.hu. Ezt pontosan egy évvel a következő amerikai választások előtti időszakra időzítették. A Google szóvivője szerint erre nagy szükség van, mivel ilyen helyzetekben még nagyobb az esély arra, hogy dezinformációk keringjenek az interneten. 

A Google meglévő hirdetési irányelvei  

már most is tiltják a digitális média manipulálását, az új frissítés azonban megköveteli, hogy a választásokkal kapcsolatos hirdetéseken feltűnő helyen tüntessék fel,ha a valós vagy a valóságosnak tűnő embereket vagy eseményeket ábrázoló képek és videók manipulálva lettek.  

 

A techóriás hirdetési irányelvei szerint szintén tilos a bizonyíthatóan hamis állítások terjesztése, amelyek alááshatják a választási folyamatba vetett bizalmat. A Google továbbá megköveteli, hogy a politikai hirdetésekben tüntessék fel annak finanszírozóját. 

Volt már erre példa  

Márciusban például egy olyan MI által szerkesztett kép keringett közösségi médiában, ahol Donald Trump volt amerikai elnököt letartóztatják. Szintén márciusban egy olyan videó is keringett, amelyen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arról beszélt, hogy megadja magát Oroszországnak. 

Júniusban egy Ron DeSantis kampányvideóban, amely Trump korábbi elnököt támadta, olyan képek szerepeltek, amelyeken látszott, hogy azok mesterséges intelligencia segítségével készültek. 

A tweetben megosztott videó olyan fotókat tartalmazott, amelyeket látszólag módosítottak, így azon Trump Anthony Faucit, az amerikai koronavírusellenes munkacsoport egyik kulcsemberét ölelgette. 

A mesterséges intelligencia szakértői a BBC-nek elmondták, hogy

bár a hamisított képek nem új keletűek, a generatív mesterséges intelligencia gyors fejlődése miatt ma már egyre egyszerűbb tartalmat hamisítani, ezáltal a módosított képek száma is érezhetően megnőtt. 

A Google közleménye hozzátette, hogy a vállalat továbbra is befektet a hamis tartalmak felismerésére és eltávolítására szakosodott technológiákba. 

Címlapfotó: shutterstock

közösség

további frisss

lap tetejére