Pénzt osztanak az Audinál: feltörték a győri perselyt a dolgozók kedvéért

• 2024. március 19., kedd •
Rekordbónuszt fizet dolgozóinak a győri Audi Hungaria, amely a bér 1,8-szeresének megfelelő összeg - hangzott el a vállalat 2023-as eredményeit ismertető éves sajtótájékoztatón. Bár a Rába-parti üzem teljesítményét gyártótelephely-specifikus kihívások befolyásolták, profitábilis maradt a vállalat, igaz, a 354 millió euró adózott eredményhez pénzügyi manőverre is szükség volt.
Pénzt osztanak az Audinál: feltörték a győri perselyt a dolgozók kedvéért

Az Audi Hungaria teljesítményét a 2023-as üzleti évben gyártótelephely-specifikus kihívások befolyásolták, ezzel együtt a négykarikás vállalatnál a tavalyi évben 1 660 425 motor, köztük 114 058 elektromos hajtás készült - írja az Index.

A keddi éves sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a győri gyártósorokról összesen 177 775 gépjármű gördült le (beleértve az SKD-gyártást).

  • A vállalat 2023-ban 9,102 milliárd euró árbevételt ért el, amely 354 millió eurós profittal párosult.
  • A várakozáson felüli adózott eredmény ugyanakkor annak is köszönhető, hogy a költségek egy része nem az Audi Hungariánál, hanem a partnercégek mérlegében jelenik meg.
  • Az említett nyereséggel csaknem azonos összegű, 343 millió eurós beruházást is végrehajtott a vállalat,
  • amely a régió legnagyobb munkáltatójaként 11 663 munkatársat foglalkoztatott a múlt év végén.

A 100 százalékos tulajdonú leányvállalattal, az Audi Hungaria Ahead Kft.-vel együtt viszont 12 143 a dolgozók száma. Az eseményen bejelentették: a cég rekordbónuszt fizet a munkavállalóknak, amely összege a bérük 1,8-szerese.

A gazdasági kihívások nagy terheket róttak a 2023-as pénzügyi évre. Az Audi Hungaria továbbra is kiemelt szereplője a magyar gazdaságnak – jelentős mértékben hozzájárul a GDP-hez, az exporthoz és a foglalkoztatottsághoz Magyarországon

– mondta Michael Breme, az Audi Hungaria igazgatóságának elnöke. „További sikerességünk alapját munkatársaink kompetenciáinak folyamatos fejlesztése és jövőbemutató Next Level stratégiánk képezik.”

Befektettek 12,5 milliárd eurót

A vállalat számos új projektbe ruházott be, köztük az új PPE (Premium Platform Electric) elektromos hajtás, valamint az EA888 R4 Otto motor sorozatgyártásába. A kisalföldi gyár 1993-as alapítása óta az összberuházás értéke elérte a 12,5 milliárd eurót, mellyel az Audi Hungaria a magyar járműipar legnagyobb beruházója.

Az Audi Hungaria 2023-as teljesítményét nagy mértékben befolyásolták egyedi hatások. Versenyképességünk fenntartása a kiélezett piaci és költséghelyzetben új kihívások elé állít bennünket. Folyamatosan dolgozunk gazdaságosságunk és pénzügyi teljesítményünk javításán, hogy felkészülten várjuk a jövő kihívásait

– tette hozzá Dr. Patrick Heinecke, az Audi Hungaria pénzügy, beszerzés, IT és compliance területekért felelős igazgatósági tagja.

Elhangzott az is, hogy a vállalat tavaly ismét Magyarország Legvonzóbb Munkahelye díjban részesült, melyet az összesített mezőnyben és az autóiparági munkáltató kategóriában elért első helyezésével érdemelt ki. Emellett a múlt évben a Családbarát Magyarország Központ Családbarát munkahely védjegy tanúsítvánnyal tüntette ki az Audi Hungariát.

Az elektromobilitás útján

Felidézték, hogy a cég tavaly ünnepelte 30. születésnapját: az elektromos motorok új generációjának, a PPE-hajtások sorozatgyártásának elindulásával tovább haladt az elektromobilitás útján, valamint önálló leányvállalatának, az Audi Hungaria Ahead Kft. megalapításával erősítette kompetencialapú szolgáltatásait. Előrebocsátották, hogy az idén megkezdi a Cupra Terramar modell gyártását Győrben, valamint tovább folytatja az az elektromos motorok újabb generációjának, az MEBeco hajtások gyártására történő felkészülést.

(Borítókép: Audi Hungaria)
Forrás: index.hu

közösség

további frisss

lap tetejére