Pánikvásárlásba kezdtek a svédek, háborúra készülnek

magyarnemzet.hu • 2024. január 16., kedd •
Kempingtűzhelyeket, vészhelyzeti rádiókat, vizeskannákat kezdtek el vásárolni a svédek, miután az ország védelmi vezetői arról beszéltek, háború lehet Svédországban. A svéd katasztrófavédelmi hivatal (MSB) arról számolt be, hogy Svédország-szerte több helyről is azt jelentették, hogy teljesen kiürültek az ilyen háztartási eszközöket kínáló polcok.
Pánikvásárlásba kezdtek a svédek, háborúra készülnek

Az emberek az ilyen körülmények között érthető módon elkezdtek raktározni, készleteket felhalmozni.

Nagy a roham bizonyos termékekért

– mondta Anna Wennerström, az MSB sajtóreferense, írja az Aftonbladet svéd lapra hivatkozva a magyarnemzet.hu. Az MSB ugyanakkor úgy fogalmaz, készülni kell, de raktározni nem. 

„Tartsuk szem előtt, hogy mindenki számára elegendő árunak kell lennie. Most nincs okunk a raktározásra. Ha üres polcokat látunk, vagy azt, hogy a kívánt áru nem kapható, lehet, hogy az üzletnek egyszerűen nem volt ideje feltölteni a készleteket” – tette hozzá Wennerström. 

A napokban Svédország várható 2024-es NATO-csatlakozása, és az ukrajnai háború tágabb összefüggésében Carl-Oskar Bohlin, Svédország polgári védelmi minisztere egy konferencián arra szólította fel honfitársait, hogy készüljenek fel lélekben a háborúra, írta az Euractiv.

Bohlin aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a svéd polgári védelmi rendszer korszerűsítése nem történik elég gyorsan, és mindenkit – a vezetőktől és a helyi tanácsosoktól a magánszemélyekig – cselekvésre szólított fel.

„Sokan mondták már előttem, de hadd mondjam ki hivatalosan is: háború lehet Svédországban” 

– mondta Bohlin, hozzátéve, hogy a tudatosságot gyakorlati tettekre kell váltani. Párhuzamot vonva Ukrajnával elmondta, hogy az ország szerinte „teljes ellenálló képességgel” szállt szembe az orosz invázióval. „Ilyen erőfeszítéseket csak akkor lehet elég gyorsan tenni, ha az emberek nagy többsége tisztában van a helyzettel és megérti, hogy mi forog kockán” – fogalmazott Bohlin.

Micael Bydén svéd főparancsnok az SVT svéd televízióban hétfőn kommentálta Bohlin álláspontját, és azt mondta, egyetért a miniszter szavaival.

„Egyéni szinten mentálisan fel kell készülni”

– mondta Bydén, majd hozzátette: 

Ez egy nagyon komoly helyzet, és a tegnapi egyértelműség félreérthetetlen volt. Most arról van szó, hogy a szavaktól és a megértéstől a tettek felé kell elmozdulni

– fogalmazott. 

Ugyanakkor Bydén rámutatott az elmúlt években Svédország biztonságának megerősítése érdekében tett jelentős beruházásokra és erőfeszítésekre is, amelyek révén az ország védelmi képessége jelentősen nőtt, és hozzátette, hogy minél hamarabb válik Svédország a NATO teljes jogú tagjává, annál jobb. 

A svédeknek üzenve úgy fogalmazott:

Nézze meg az Ukrajnából érkező híreket, és tegye fel magának az egyszerű kérdéseket: Ha ez itt is megtörténik, fel vagyok-e készülve? Mit kellene tennem? Minél többen gondolkodnak, mérlegelnek és készülnek fel, annál erősebb lesz a társadalmunk.

A svéd Polgári Vészhelyzeti Ügynökség (MSB) feladata most az, hogy segítse az alapvető és háborús szempontból fontos hatóságokat és vállalatokat háborús szervezetük kiépítésében, és a svéd kormány elemzést is szeretne készíteni arról, hogyan lehetne javítani az egészségügyi termékekkel való ellátás biztonságát.

közösség

további frisss

lap tetejére