Oxigénből továbbra sem lesz hiány

Haitzmann Ágnes • 2020. április 06., hétfő •
Gyakran 24 órás lélegeztetést igényelnek azok a betegek, akiknél súlyos lefolyású az új koronavírus okozta kór, így életbevágó kérdés, hogy van-e elegendő az éltető gázból a kórházakban. Hosszú évek óta a répcelaki Linde Gáz Magyarország Zrt. látja el orvosi oxigénnel a szombathelyi Markusovszky Kórházat is. A vállalat felkerült a létfontosságú létesítmények listájára.
Oxigénből továbbra sem lesz hiány

A szombathelyi kórház szükségletei viszonylag kiszámíthatóak voltak eddig, a járvány azonban most új helyzetet teremtett. Megkerestük Hegedüs Ákost, az ország egyik legnagyobb ipari és egészségügyi gázokat előállító cégének egészségügyi üzletág-igazgatóját, és megkérdeztük, hogyan tudnak alkalmazkodni a várhatóan megugró igényekre.

-    A közelmúltban megvizsgáltuk, hogy a meglévő oxigéntartálynak és műszaki rendszernek van-e elegendő kapacitása a kijelölt intenzív, illetve nem intenzív ágyak kiszolgálásához, ez a múlt héten lezárult. A pénteki adatok alapján azt kell mondanom, hogy a járványkezelésre központilag kijelölt ágyszámot biztonsággal el tudja látni a létező hálózat Szombathelyen. Megfelelő a tartálykapacitás, elegendő oxigén juttatható az ágyakhoz.

-    A kórházak felkészülése folyamatos. Mi történik, ha újabb ágyakat jelölnek ki a Markusovszky Kórházban e célra?

-    Az Emberi Erőforrások Minisztériuma dönt arról, hogy adott helyzetben kórházanként hány ágyat kell készenlétbe helyezni, illetve lélegeztetésre előkészíteni. A jelenleg érvényben lévő szám ellátása biztosított, ám ha újabb ágyak bevonásáról lesz szó, akkor azok esetében is meg kell vizsgálni, hogy a jelenlegi rendszerrel eljuttatható-e oda az oxigén és a sűrített levegő. Ez műszaki kérdés elsősorban, ám ha szükséges, akkor a rendszer bővíthető, fejleszthető.

-    Meg lehet-e becsülni, hogy a békeidőkhöz képest milyen oxigénigény-növekedés várható a kórházakban?


-    Kínai és olaszországi adatok állnak rendelkezésünkre ezzel kapcsolatban. A tapasztalat azt mutatja, hogy a járvány csúcspontján akár 5-10-szeres oxigénigény-növekedés is várható, erre kell felkészülni. Tekintve, hogy lesz, akinek csak oxigénterápiára, másoknak pedig 24 órás lélegeztetésre lesz szükségük, széles körben kell majd alkalmazni a kórházakban az orvosi oxigént és a medikai sűrített levegőt.

-    Felkészült-e a Linde Gáz Magyarország Zrt. erre az igényre? 

-    Készen állunk a teljes gyártókapacitással arra, hogy ellássuk az ország kórházait a szükséges orvosi gázokkal. Egyébként is sokkal többet állítunk elő belőlük, mint amekkora az egészségügyi kereslet, hisz az ipar számos szereplőjének van szüksége oxigénre. Semmiképpen nem lesz hiány. A jelen helyzetben priorizáljuk a vevői igényeket, tehát az egészségügy elsőbbséget élvez az ipar szükségleteivel szemben. A szállítás megoldott lesz, mindenhová eljut időben a kellő mennyiségű oxigén.

-    Ezen tehát nem múlik az ellátás…

-    Így van. Amit folyamatosan felül kell vizsgálni a kórházakban, az a tartály- és hálózatkapacitás. Ahol nincs kiépítve a rendszer minden bevont ágyhoz, ott lépni kell, de erre is készen állunk. 

-    Milyen beruházásokon dolgoznak ezzel kapcsolatban az országban?

-    A mi cégünk építette ki többek között Kiskunhalason az új, 150 ágyas mobil járványügyi kórház rendszerét, ezenkívül számos más kórháznál is mi vagyunk a kivitelezők. Ma kezdődött Budapesten, a Hungexpo területén annak a létesítménynek a kiépítése is, amely a járvány súlyosbodása esetén fontos szerepet kap majd a fővárosiak ellátásában. Úgy látom, hogy a hazai kórházak folyamatosan végzik a felkészülést, néhány héten belül ez a folyamat lezárulhat, de addig is fontos, hogy mindenki maradjon otthon, hogy így óvjuk meg az intézményrendszert a leterheltségtől.
 

közösség

további frisss

lap tetejére