Otthonában köszöntötték a 98 éves dr. Széll Kálmánt

hv • 2024. május 28., kedd •
Otthonában köszöntötték Szombathely díszpolgárát, a 98. születésnapját ünneplő Dr. Széll Kálmánt, dr.Hende Csaba országgyűlési képviselő, Horváth Gábor a herényi választókerület önkormányzati képviselője és Lenkai Nóra a FIDESZ-KDNP polgármesterjelöltje.
Otthonában köszöntötték a 98 éves dr. Széll Kálmánt

Szél Kálmán láthatóan örömmel fogadta a látogatókat szépen gondozott kertjének teraszán.  A rövid köszöntések után igazi baráti beszélgetés alakult ki. Az ünnepelt szavaiból kitűnt, hogy fiatalos gondolkodás, élénk érdeklődés a közélet ügyei iránt, mérhetetlen bölcsesség és szelíd derű jellemzi a kiváló főorvost, címzetes egyetemi tanárt. Hende Csaba azon kérdésére, hogy mi foglalkozatja jelenleg, a vendégek nem lepődtek meg válaszán, miszerint a gondolkodás és az álom összefüggéseit kutatja, s ír belőle egy esszét. Azt is elmondta, hogyha éppen nincsen konkrét elfoglaltsága, akkor mindig új feladatokat szab magának. Fontos, hogy mindig legyen valami, ami leköti. Figyelemmel követi a világ dolgait és bizony szomorúan látja, hogy sok tekintetben nem jó irányba tart az emberiség. Ám mint optimista és hívő ember reménykedik, hogy erre maguk a  ma történelmére befolyást gyakorlók is rájönnek, és időben változatnak.

Dr. Széll Kálmán 1926. május 29-én, Herényben, régi Vas vámegyei történelmi családban született. 1952-ben summa cum laude diplomával végzett a Pázmány Péter Tudományegyetem orvosi karán. Ezután a Markusovszky Kórházban dolgozott nyugdíjba vonulásáig, 1992-ig. Számtalan elismerés birtokosa: a megyei önkormányzattól 2001-ben a Vas Megyéért díjat kapta meg. 2002-ben Pro Eclesia et Pontifice pápai kitüntetésben részesült. Birtokosa a legmagasabb egészségügyi minisztériumi kitüntetésnek, a Batthyány-Strattmann-díjnak. A Pécsi Tudományegyetem Főiskolai Karának hallgatói önkormányzata 2004-ben Az év legjobb előadójának választotta, 2008 óta pedig pedig Szombathely díszpolgára. 

közösség

további frisss

lap tetejére