Őssejtterápiával gyógyítják az idős anyagorilla ízületi gyulladását

• 2023. augusztus 31., csütörtök •
A budapesti állatkertben szenzációs beavatkozással javítottak egy "időskori betegségekkel" küzdő gorilla állapotán.
Őssejtterápiával gyógyítják az idős anyagorilla ízületi gyulladását

Az állatkerti állatok tovább élnek vadon élő fajtársaiknál, emiatt viszont megjelennek náluk az "időskori betegségek". Ez a helyzet gorilláknál is. Nemrég a budapesti állatkertben egy idős anyagorilla korral járó ízületi problémáinak kezelésére őssejtterápiát alkalmaztak a Sheffieldi Egyetemmel együttműködve - írta saját honlapján az intézmény.

Az állatkert egyik népszerű lakója Liesel, az ötfős gorillacsapat legidősebb tagja, aki 1989-es érkezése óta három utódot nevelt fel sikeresen, és ma már tízszeres nagymama is. Liesel 1977 áprilisában született, tehát már a 46. életévét is betöltötte, ami meglehetősen magas kor, hiszen a természetben nem élnek ilyen sokáig a gorillák.

Ez persze nem véletlen, hiszen általános tapasztalat, hogy

az állatkerti állatok a gondoskodásnak köszönhetően lényegesen hosszabb ideig szoktak élni,

mint azok a fajtársaik, akik a természetes élőhelyen, vadon élnek, és így nap mint nap meg kell küzdeniük a túlélésért. Ez persze nagyon jó dolog, hiszen a hosszabb élettartam és a jobb utódnevelési esélyek egyúttal azt is jelentik, hogy

az állatkerti szaporítás sokat tud segíteni egy-egy ritkuló állatfaj megmentésében

(ez a gorilláknál is fontos, hiszen kritikusan veszélyeztetett emberszabásúakról van szó). Ugyanakkor a magasabb életkor azt is jelenti, hogy ezeknél az állatoknál megjelenhetnek olyan időskori egészségügyi problémák, amelyek a természetben alig fordulnak elő, mivel ott az állatok eleve nem is élnek olyan sokáig, hogy ilyesmi egyáltalán kialakulhatna. Az állatkertek számára tehát kihívás, hogy az idős állatok életminőségére külön is odafigyeljenek - írják.

Ebben történt most fontos eredmény Liesel esetében, aki életkorával összefüggésben kialakult ízületi gyulladás miatt egy ideje nehezen tudja használni a bal lábát, ami a járásban nehézségeket okoz neki. A problémát természetesen korábban is kezelték konzervatív módon. Az állatkert állatorvosi csapata a Sheffieldi Egyetem kutatóival együttműködve most őssejtterápiát alkalmazott Liesel ízületi gyulladásának kezelésére.

A nemzetközi csapat – amelynek vezetői dr. Sós Endre, az állatkertkert főállatorvosa és megbízott főigazgatója, Mark Wilkinson, az emberi ízületi gyulladások biológiájának és kezelésének nemzetközi szakértője, valamint Kiss-Toth Endre, a Stem CellX alapítója – a közelmúltban átfogó felmérést végzett Liesel fő ízületeinek állapotáról. Ennek alapján történt a bal csípő és térd alapszöveti őssejtekkel való kezelése.

Az őssejtek ízületi gyulladás gyógykezelésére és a sérült porc regenerációra való felhasználása az elmúlt években számos állatfajon beigazolódott, például kutyákon és lovakon, illetve

az embereken végzett – egyelőre kisléptékű – klinikai vizsgálatok is ígéretesnek bizonyultak.

A Stem CellX szabadalmaztatott technológiát fejlesztett ki őssejt alapú termékek előállítására állatok ízületi gyulladásának terápiájára. Magát a céget is egy sikeres kutatási kísérlet nyomán hozták létre, amely ízületi gyulladásban szenvedő kutyák gyógykezelésére alapult. Kiss-Toth Endre, az Stem CellX alapítója és a Sheffieldi Egyetem professzora régóta együttműködik Mark Wilkinsonnal. A cég a közelmúltban megállapodást között a Fővárosi Állat- és Növénykerttel, amely biztosítja, hogy a kezelést szükség esetén a kert lakói számára is hozzáférhetővé tegyék, valamint az itt szerzett klinikai tapasztalatokat felhasználva világszerte biztosíthassák az állatkertek számára.

Így Liesel a világon az első főemlős, aki a közös orvosi bravúr eredményét élvezheti.

Az eljáráshoz használt mezenchimális őssejteket N'yaounda, a szintén Budapesten élő, fiatal nőstény gorilla zsírszövetéből vették egy 2022-bent történt kisebb beavatkozás során. A Stem CellX szakembercsoportja ezután tisztította és tenyésztette a sejteket, és olyan sejtszuszpenziót készítettek, amely mélyhűtve tárolható és a kezelés során injekcióban beadható.

Dr. Sós Endre, az állatkert főállatorvosa, az Állatorvostudományi Egyetem címzetes egyetemi docense, az állatkerti orvosi csapat vezetője elmondta: „A modern állatkertek fejlett tenyésztési és állatorvosi gyakorlata sok faj, közöttük is kiváltképp az emberszabásúak életének meghosszabbodását eredményezi. Feladatunk a legjobb egészségügyi ellátás és a legjobb életminőség biztosítása az életkorral összefüggő betegségek ellenére. Az őssejtterápia remélhetőleg ezen a területen is új korszakot hoz."

Mark Wilkinson professzor, a klinikai ortopédiai csapat vezetője így nyilatkozott: „Örülök, hogy tagja lehetek ennek az úttörő kutatásnak, orvosi csapatnak, és lehetőségem nyílt kezelni Lieselt ízületi gyulladását. Remélhetőleg ez az új kutatási irány idővel a kezelés emberre történő alkalmazását is lehetővé teszi, amely valódi megoldást kínál az ízületi gyulladás okozta fájdalom és szenvedés orvoslására."

Kiss-Toth Endre professzor, a Stem CellX alapítója hozzátette: „Nagy megtiszteltetés számomra, hogy részese lehetek ennek a világméretű, első együttműködésnek, amely egyesíti a Stem CellX őssejt-technológiákban szerzett szakértelmét a Sheffieldi Egyetem ízületi porckopás kialakulása terén szerzett nemzetközi ismereteivel, így új kezelési lehetőséget kínálhatunk Liesel számára, hogy nyugdíjas éveiben életminőségét javíthassuk. Most visszafojtott lélegzettel követjük felépülését abban a reményben, hogy arthrosisal érintett térdízületei megerősödnek és észrevehető javulást tapasztalhatunk mozgásában."

A kezelés az eddigi tapasztalatok alapján láthatóan használ Lieselnek, amiről a látogatók is megbizonyosodnak - tették hozzá.

Kép: zoobudapest.com
 

közösség

további frisss

lap tetejére