Orvosi csoda: meggyógyítottak egy halálos beteg rákos kisfiút

• 2024. február 20., kedd •
A világon elsőként sikerült meggyógyítania francia orvosoknak egy halálos agydaganatban szenvedő fiút egy újfajta gyógyszerterápia segítségével. A gyermeknek már csak hónapjai lettek volna hátra, aztán jött az új kezelés, és minden megváltozott.
Orvosi csoda: meggyógyítottak egy halálos beteg rákos kisfiút

A belga Lucasnál hatéves korában diagnosztizálták az agydaganat egy ritka, ám annál halálosabb formáját, az agytörzsi gliómát. A betegség megállapításakor a fiúnak mindössze néhány hónapot jósoltak az orvosok - olvasható az Origón.

Lucas ma tizenhárom éves, és nyoma sincs tumornak a szervezetében.

 Soha korábban nem épült még fel más ebből a kórból.

Az egyik leghalálosabb ráktípus

Lucas egészen pontosan diffúz belsőpontin-gliómában (DIPG) szenvedett, amely egy évente néhány száz gyermeket érintő ritka, de halálos rákbetegség. Bár az utóbbi időben halvány előrelépések látszottak, a DIPG még mindig végzetes, a gyerekek túlnyomó többsége nem éli túl a diagnózist követő egy évet, egy nemrégiben készült tanulmány szerint pedig mindössze 10 százalék a kétéves túlélési arány.

A sugárterápia ugyan lassíthatja az agresszív daganat gyors terjedését, de eddig egyetlen gyógyszer sem bizonyult hatásosnak ellene.

Miben tér el Lucas esete a többiekétől?

Lucas és családja Belgiumból Franciaországba utazott, hogy az egyik első betegként csatlakozhasson a BIOMEDE kísérlethez, amelynek keretében új gyógyszereket tesztelnek a DIPG ellen.

„Egy sor MRI-vizsgálatot elvégeztünk, így végig tudtam követni, ahogy a daganat eltűnik” – nyilatkozta az AFP-nek Lucas kezelőorvosa, Jacques Grill. Ennek ellenére a kezelés hosszú ideig folytatódott, és csak másfél éve állították le, miután a daganat teljesen eltűnt a fiú agyából.

Egyetlen ehhez hasonló esetről sem tudok”

 – kommentálta a csodás gyógyulást Grill.

Egyelőre senki nem tudja, Lucas pontosan miért is tudott sikeresen felépülni a halálos kórból. A BIOMEDE kísérletben rajta kívül hét másik gyermek vesz részt, de egyiküknél sem sikerült olyan látványos gyógyulást elérni, amelyet a belga fiú esetében tapasztaltak.

Grill szerint valószínűleg olyan biológiai sajátosságok állnak a háttérben, amelyet idáig nem sikerült feltárni. Lucas daganatában vélhetően egy rendkívül ritka mutáció volt jelen, ami érzékenyebbé tette a ráksejteket a gyógyszerre” – mondta az orvos.

Hogyan tovább?

A kutatók most azt próbálják megérteni, hogy Lucas daganata miben tért el a többiekétől. Ehhez a tumor genetikai jellegzetességeit vizsgálják. A kísérletekhez laboratóriumban növesztett, szervhez hasonló szövetstruktúrákat, ún. organoidokat használnak.

Az organoidokkal a szakértők tulajdonképpen Lucas agyát akarják reprodukálni, ugyanazzal a tumorral, és annak genetikai sajátosságaival, amit a fiúban azonosítottak. Ha ez sikerül, az eredmények birtokában a következő lépés egy olyan gyógyszer létrehozása lesz, amely általánosan mindenkinél működni fog.

Bár a kutatók izgatottak az új felfedezés miatt, az általánosan hatékony gyógyterápia kifejlesztése még messze van, Grill becslése szerint nagyjából 10-15 év, míg mindenki számára elérhető lesz a forradalmi kezelés.


Forrás: origo.hu
Fotó: Science Photo Library via AFP,  Science Photo Library via AFP / Science Photo Library via AFP/KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY

közösség

további frisss

lap tetejére