Örülhetnek a vásárlók – újabb tizennyolc termékkörben jöhet árcsökkenés!

• 2023. december 05., kedd •
Bekerülhetnek az online árfigyelőbe az ételallergiások által leggyakrabban fogyasztott termékek – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.
Örülhetnek a vásárlók – újabb tizennyolc termékkörben jöhet árcsökkenés!

Az élelmiszerárak csökkentésére és a multik árspekulációjának letörésére létrehozott online árfigyelő rendszer újabb 18 termékkörrel bővülhet a Gazdaságfejlesztési Minisztérium javaslata szerint – tudatta a tárca az MTI-vel.

Új termékkörként bekerülhetnek az online árfigyelőbe az ételallergiások által leggyakrabban fogyasztott laktóz- és gluténmentes termékek, valamint marha és a kacsahús is - írja a Mandiner. A kormányzati honlapon társadalmi egyeztetésre közzétett javaslatot bárki véleményezheti – derült ki a közleményből.

Felidézték, hogy a Gazdaságfejlesztési Minisztérium szakmai támogatása mellett a Gazdasági Versenyhivatal 2023. július 1-jén indította el az árfigyelő rendszert, amely már több mint 5 hónapja támogatja a háború, a szankciók és a multik árspekulációja miatt megemelkedett infláció letörését. Az online platform az árak összehasonlíthatóságán keresztül támogatja a családok tudatosabb vásárlási döntéseit.

Bizonyított az online árfigyelő

Az elmúlt hónapokban a rendszer bizonyított, hiszen a kötelező akcióval együttesen érdemben járult hozzá ahhoz, hogy a kormány vállalásához képest két hónappal korábban, már októberre egyszámjegyűre szorította vissza az infláció mértékét. 

Az online árfigyelő az árak összehasonlíthatóságán keresztül jelentősen fokozta a versenyt a kiskereskedelmi üzletek között: indulása óta az eddig megfigyelt 62 termékkategóriából 50 termékkategóriában, átlagosan 5,5%-kal csökkentek az átlagárak – hangsúlyozták.

Hozzátették, hogy a megfigyelt élelmiszerek árainak július elejéhez képest mért mérséklődése mintegy 0,4 százalékpontos inflációcsökkentő, illetve több mint 1,3 százalékpontos élelmiszerinflációt csökkentő hatással járhatott a KSH inflációs fogyasztói kosarának súlyait figyelembe véve.

Az online árfigyelő sikerességét mutatja az is, hogy

 indulása óta már több mint 1,4 millió látogatója volt, a szabadszavas keresések száma pedig átlépte a 850 ezret.

Kibővítik a megfigyelt termékek körét

A közleményt ezután azzal folytatták, hogy a családok megvédése és az infláció további csökkentése érdekében a kormány arról döntött, hogy 2024-ben is biztosítja az online árfigyelő rendszer működését, valamint a felhasználói visszajelzések alapján kibővíti a megfigyelt termékköröket, ezzel is tovább fokozva a kiskereskedelmi üzletek közötti versenyt.

A GFM javaslata szerint az árfigyelő rendszerben megfigyelt termékkörök száma ennek megfelelően 18 termékkörrel bővülhet, 

azaz összességében 80-ra emelkedhet. 

A javasolt 18 újabb termékkör meghatározásakor kiemelt szempontként érvényesült, hogy az ételérzékenységgel rendelkezők által fogyasztott termékekről is információt nyújtson a rendszer.

A javaslat hamarosan elérhetővé válik a kormányzati portálon – ismertette a minisztérium.

Forrás: mandiner.hu, (MTI)

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

közösség

további frisss

lap tetejére