Örülhet Karácsony: 41 szavazattal verte Vitézyt

• 2024. június 14., péntek •
Döntött az NVB, Karácsony Gergely nyerte meg a főpolgármester-választást.
Örülhet Karácsony: 41 szavazattal verte Vitézyt

Döntött az Nemzeti Választási Bizottság (NVB), Karácsony Gergely nyerte meg a főpolgármester-választást. A hivatalos közlés szerint 41 szavazat volt a különbség közte és Vitézy Dávid között - írja a Mandiner.

A sajtó és a nemzetközi megfigyelők jelenléte mellett az NVB dolgozói pénteken kilenc óra után megkezdték a június 9-i a főpolgármester-választás érvénytelen szavazólapjainak újraszámlálását.

Ahogy a Mandiner is beszámolt róla, az újraszámlálást Vitézy Dávid kezdeményezte, – megfellebbezve a hivatalos eredményt –  miután szerinte számos helyről érkezett jelzés, hogy szavazókörökben tévesen érvénytelenné nyilvánították az egyébként érvényes szavazatokat, vagyis amelyeknél Szentkirályi Alexandra neve mellett egy érvényes jelölt neve mellé is tettek x-et.

Az NVB csütörtökön, a jogorvoslati kérelemnek helyt adva, elrendelte az összes fővárosi szavazóköri urna felbontását és a vasárnapi főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak átvizsgálását, újraszámlálást.

Vitézy kezdeményezése kapcsán kifejtette: rendkívül sok szabálytalanságot tapasztaltak a referendum lebonyolítása során. Alapos gyanú van arra, hogy Budapest-szerte rendszerszinten tévesen történt az érvénytelen szavazatok számlálás, és ezért nagy számban lehetnek olyan érvényes szavazatok, amelyeket érvénytelennek számoltak el.

Nyitókép: MTI/Lakatos Péter
Forrás: mandiner.hu

közösség

további frisss

lap tetejére