Óriási veszélyt jelentenek a karácsonyi terrortámadások – figyelmeztetett az EU tisztviselője

• 2023. december 06., szerda •
Egy magas rangú uniós tisztviselő szerint „óriási a terrortámadások kockázata az Európai Unióban” a következő ünnepi időszakban. Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa szerint az Izrael és a Hamász közötti háború okozta társadalmi polarizáció növeli az erőszak kockázatát.
Óriási veszélyt jelentenek a karácsonyi terrortámadások – figyelmeztetett az EU tisztviselője

Ylva Johansson megjegyzései néhány nappal azután hangzottak el, hogy Párizsban halálos késszúrást szenvedett egy turista. Johansson elmondta, hogy az EU további 30 millió eurót bocsát rendelkezésre a biztonság növelésére – írja a BBC.

Azt nem részletezte, hogy van-e olyan konkrét információ, amely a figyelmeztetéshez vezetett - olvasható az Indexen.

Hasonló figyelmeztetést adott ki Nancy Faeser német belügyminiszter is, aki újságíróknak azt mondta, hogy az EU-nak szoros figyelemmel kell kísérnie a fenyegetéseket és a propagandát,

MIVEL FENNÁLL AZ ERŐSZAKOS ISZLAMISTA ELKÖVETŐK RADIKALIZÁLÓDÁSÁNAK KOCKÁZATA.

Számos európai országban megnőtt a gyűlölet-bűncselekmények száma, mióta a  Hamász fegyveresei  izraeli közösségeket támadtak meg, és mintegy 1200 embert megöltek, sokakat pedig túszul ejtettek Gázában. Izrael gázai inváziója azóta több mint 15 000 ember halálát okozta a Hamász által vezetett egészségügyi minisztérium szerint.

Az uniós miniszterek azután ültek össze, hogy szombaton az Eiffel-torony közelében halálos támadás történt, amelyben egy 23 éves német turistát, Collin B-t halálra késeltek, barátnője és egy brit turista pedig megsebesült.

A fiatal német pár a támadás előtt ellátogatott a párizsi Disneylandbe, a Louvre-ba és szelfizett az Eiffel-torony előtt. A rendőrség szerint a 26 éves francia gyanúsított, akit Armand R néven azonosítottak, és aki nem vallásos iráni családból származik, hűséget fogadott az Iszlám Állam csoportnak.

A FÉRFIT, AKIT A HELYSZÍNEN LETARTÓZTATTAK, KORÁBBAN BEBÖRTÖNÖZTÉK, MERT TERRORCSELEKMÉNYT TERVEZETT A PÁRIZS MELLETTI LA DEFENSE ÜZLETI NEGYEDBEN.

A francia rendőrség 2020-ban hallgatta ki, mert kapcsolatba lépett a Samuel Paty tanárt meggyilkoló Abdullakh Anzorovval.

Jean-Francois Ricard terrorizmusellenes ügyész elmondta, hogy Armand R. édesanyja aggodalmát fejezte ki a viselkedésével kapcsolatban, bár akkoriban nem volt bizonyíték arra, hogy további intézkedéseket tegyenek ellene.

Németországban is magas riadókészültséget rendeltek el

A múlt héten két fiút vettek őrizetbe Németország különböző részein azzal a gyanúval, hogy militáns iszlamista támadást terveztek egy karácsonyi piac ellen Leverkusen városában.

Egy 20 éves iraki pedig, aki tavaly érkezett Németországba, őrizetben van azzal a gyanúval, hogy késes támadást tervezett egy hannoveri karácsonyi vásár ellen.

Stephan Kramer, a német belföldi hírszerzés vezetője a keleti Türingia tartományban arra figyelmeztetett, hogy a Hamász-szimpatizánsok jelentős veszélyt jelentenek, és nemcsak a karácsonyi vásárokat, hanem olyan nagyszabású sporteseményeket is, mint a párizsi olimpia és a jövő évi Euro 2024 labdarúgó-bajnokság.

(Borítókép: Rendőrök a berlini terrortámadás áldozatainak emlékhelye közelében a gázolásos merénylet helyszínén 2019. december 19-én. Fotó: Clemens Bilan / EPA / MTI)
Forrás: index.hu

közösség

további frisss

lap tetejére