Óriási bérrobbanás van Magyarországon – meglepő számokat közölt a fizetésekről a KSH

• 2024. május 23., csütörtök •
Hiába várta minden elemző az év elején a bérdinamika lassulását, egyelőre nem látni ennek jelét. De az igazán jó hír, hogy a fizetések vásárlóereje még mindig csaknem 10 százalékkal emelkedik éves szinten.
Óriási bérrobbanás van Magyarországon – meglepő számokat közölt a fizetésekről a KSH

Márciusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 658 400 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 452 700 forint volt – közölte csütörtök reggel a Központi Statisztikai Hivatal. Ezzel a bruttó átlagkereset 13,9, a nettó átlagkereset 13,7, a reálkereset pedig 9,9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest - írja a Világgazdaság.

Februárban még a bruttó átlag 14 százalékkal, a nettó átlagkereset 13,8 százalékkal emelkedett. 

Tehát egyelőre alig lassul a bérdinamika, pedig az év elején még a mostaninál jóval kisebb növekedést vártak az elemzők.

Ahogy korábban írtunk róla, januárban és februárban is 14 százalékot meghaladó volt a keresetek növekedési üteme, ami azért is ért minden elemzőt meglepetésként, mert a szakemberek még jócskán ez alatti dinamikát vártak, elvétve akadt, aki két számjegyű emelkedést becsült volna.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője akkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a 14 százalékos bérnövekedés átlagos érték, amelyet ha kibontunk, az látható, hogy valójában csak az oktatásban zajló bérrendezés nyomja fel béreket, a versenyszférában 12-13 százalékos az átlagos bérnövekedés, tehát nem általános a jelenség. 

Másrészt jelezte, ma már el kell felejteni, hogy januártól januárig béreznek a hazai vállalatok, ez lehet, hogy így működött 2000-ben vagy 2010 környékén, ma már biztosan nem. Egyre több az olyan cég Magyarországon, amely megvárja az előző évi eredményeket, illetve mérleget, és annak fényében, tavasszal dönt a bérfejlesztésről. Tehát szépen lassan átcsúsztunk abba, hogy mindenki március–április hónapban dönt az adott évi bérekről, azaz a következő 12 hónapról. Ez mára teljesen bevett gyakorlat például a bankszektorban.

A mediánkeresetek jóval az átlag fölött emelkednek

Ami a konkrétumot illeti, a KSH szerint a rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 598 400 forintra becsülhető, 14,9 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. A rendszeres bruttó átlagkereset:

  • a vállalkozásoknál 598 900, amely 13,3 százalékkal,
  • a költségvetésben 588 800, 19,6 százalékkal,
  • a nonprofit szektorban 620 200 forintot tett ki, ez 18,8 százalékkal 

nőtt egy év alatt.
A bruttó kereset mediánértéke 510 ezer, a nettó kereset mediánértéke 354 500 forintot ért el, 15,7, illetve 15,9 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit, ami azt mutatja, hogy a nagyobb béremeléseket továbbra is a bérsávokban hajtják végre a cégek.

Három ágazatban már egymillió forint fölött van a bruttó átlagbér

A mostani adatokat ezzel együtt érdemes árnyalni, több szektorban most hajtották végre az éves béremelést. Ezek egyébként a legjobban fizető ágazatok, mint a pénzügyi szektor, az energiaipar és az információ-kommunikáció. Ebben a három ágazatban már egymillió forint fölött van a bruttó átlagkereset. A másik véglet a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás szektor, itt éppen átlépte a 400 ezer forintot a bruttó átlagbér.

Forrás: vg.hu
Fotó: Koncz György / Mediaworks

közösség

további frisss

lap tetejére