Óriási a rendőri készültség Berlinben, támadásoktól tartanak

• 2024. május 24., péntek •
Mintegy ezer rendőr vigyáz a német alkotmány életbe lépésének 75. évfordulója alkalmából megrendezett állami ünnepség meghívottjaira csütörtökön Berlinben. Májusban számos német politikus és politikai aktivisták ellen követtek el erőszakos bűncselekményeket Németország-szerte.
Óriási a rendőri készültség Berlinben, támadásoktól tartanak

A rendőrség jelentése szerint csütörtök délelőtt a helyszínen nyugodt volt a hangulat. A berlini kancellária épülete előtti téren rendezett ünnepségre összesen ezeregyszáz vendég hivatalos, köztük Olaf Scholz német kancellár, tartományi miniszterelnökök, továbbá a Bundestag és más intézmények képviselői. Az esemény fő felszólalója Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnök - írja az Index.

A kormányzati negyedben rendezett ünnepség alkalmából a Spree folyón járőrhajókra és helikopterekre is telepítettek tiszteket. A műveletben a német Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) és a rendőrség különleges kommandós alakulatának (SEK) berlini és alsó-szászországi alakulatai is részt vesznek.

NÉMETORSZÁG ALAPTÖRVÉNYE, A GRUNDGESETZ 1949. MÁJUS 23-ÁN LÉPETT HATÁLYBA, EZ A NAP EGYBEN A NÉMET SZÖVETSÉGI KÖZTÁRSASÁG MEGALAKULÁSÁNAK DÁTUMA IS. 

A Német Szövetségi Köztársaság Alaptörvényének bizonyos cikkeit, amelyek az alapjogokat, az emberi jogokat, a demokratikus jogállamot, a népszuverenitást, a szövetségi köztársasági államformát és a hatalmi ágak szétválasztását garantálják, az alkotmány értelmében soha nem lehet megváltoztatni, hogy az országban soha többé ne lehessen jogszerűen megteremteni a diktatórikus államberendezkedés jogalapjait.

Erőszakos bűncselekmények sorozata

Májusban számos német politikus és politikai aktivisták ellen követtek el erőszakos bűncselekményeket Németország-szerte: május elején Matthias Eckét, a Szociáldemokrata Párt (SDP) politikusát bántalmazták Drezdában.

Pár nappal később pedig az SDP-s Franziska Giffey gazdaság- és energiaügyért felelős szenátort érte támadás Berlinben. Yvonne Mosler zöldpárti politikust plakátok kihelyezése közben támadták meg Drezdában, a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) párt tagját, Mario Kumpf német politikust pedig egy kelet-németországi szupermarketben ütötték arcon május 24-én. Az MTI beszámolója szerint az utóbbi időkben egyre gyakoribbá vált támadásokat Olaf Scholz német kancellár felháborítónak és gyávának nevezte. 

Forrás: index.hu

közösség

további frisss

lap tetejére