Orbán Viktor: A vasárnapi EP-választáson kapunk egy esélyt a háború megállítására

• 2024. június 08., szombat •
Minden nyugati lépésre orosz válaszlépés érkezik, ez hozza magával a háború kiterjedését, és az utolsó pillanatokban vagyunk a visszatérésre lehetőséget már nem adó pont elérése előtt – mondta Orbán Viktor kormányfő pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
Orbán Viktor: A vasárnapi EP-választáson kapunk egy esélyt a háború megállítására

Most már a végén vagyunk, a lehetőségeink végéhez közeledünk. Minden háború történetében volt olyan pont, amely a háborúból való visszafordulás lehetőségét nyújtja, és ehhez már nagyon közel vagyunk – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádió reggeli műsorában. Nem szigeteltük el ezt a regionális konfliktust, és most a világ minden részén megjelenik az ukrajnai háború. Minden nap fogy a remény – hangsúlyozta a kormányfő annak kapcsán, hogy meg lehet-e állítani a háborúba sodródást - olvasható az Origón. Jelezte:

a hétvégén kapunk egy esélyt a békére,

hogy közelebb kerüljünk a háború megfékezéséhez, majd a következő hónapokat túl kell élni az amerikai elnökválasztásig. – Csinálhatunk egy transzatlanti békekoalíciót, és azzal meg lehet állítani a háborút – tette hozzá.

A miniszterelnök elmondta: azok a dolgok, amelyekről az újságírók tájékoztatják az embereket, addigra már eldöntött dolgokká válnak. Úgy látja, olyan háborús pszichózis van Európában, amelynek logikus végkifejlete lesz. Mégpedig az, hogy

megérkeznek a nyugat-európai országok katonai egységei Ukrajna területére.

A kormányfő figyeli a magyar baloldalt is, akik őrlődnek a háború és a béke álláspontja között, mert a magyar emberek békepártiak, ám akik a baloldalt fizetik, azok háborút akarnak. A baloldal úgy akarja feloldani ezt a konfliktust, mint a migrációnál, hogy azt mondják, nincs és nem is lesz háború. Orbán Viktor rámutatott: ha valaki értékeli, két év alatt honnan hová jutottunk, egyértelművé válik, hogy haladunk a háború felé.

Megpróbálják elhallgattatni a békepárti erőket

Próbálják elhallgattatni a békepárti erőket – közölte. A miniszterelnök szerint minden nyugati lépésre orosz válaszlépés érkezik, ez hozza magával a háború kiterjedését, és

az utolsó pillanatokban vagyunk a visszatérésre lehetőséget már nem adó pont elérése előtt.

A miniszterelnök felidézte: a békemenet egy barátságos közeg volt. Arról is beszélt, hogy a baloldali szavazók sem akarják, hogy hazánk háborúba keveredjen, de közben a magyar baloldal vezetői a konfliktus pártján állnak.

Magyarország azért tud ellenállni a háborús nyomásnak, mert felépítettünk egy védelmi rendszert a brüsszeli és washingtoni erőkifejtéssel szemben – fejtette ki Orbán Viktor. A kormányfő emlékeztetett, hogy a migrációs válság idején építették fel a rendszert, amit a magyar baloldal folyamatosan támad, mivel rá akarták kényszeríteni hazánkat, hogy migránsokat fogadjon be. A behatolási kísérletekkel szemben a legnagyobb erő a stabil kormányzati erő – mondta.

A magyar kormány a végsőkig kitart a békepárti álláspont mellett

A mostani EP-választáson meg lehet erősíteni azokat a védelmi vonalakat, amiket korábban kiépítettünk - mondta Orbán Viktor. A kormányfő szerint Brüsszel esetében nem vezetett eredményre a pénzügyi zsarolás. A NATO egy nehezebb ügy, de mindenképpen ki kell maradnunk a NATO ukrajnai missziójából - mondta a kormányfő. Mindezt még le kell tárgyalni a mostani és a későbbi főtitkárral, és Magyarországnak joga van ahhoz, hogy az eredeti szerződéshez ragaszkodjunk, miszerint ez egy védelmi szövetség - tette hozzá. Orbán Viktor elmondta, a kormány tagjai esküt tesznek a magyar alkotmányra, és ki kell tartani a végsőkig, ezért a magyar kormány a választási eredménytől függetlenül ki fog tartani a béke mellett, ameddig tudunk. 

Ha megerősítenek minket, akkor hosszabb ideig tudunk kitartani, ha nem erősítenek meg minket, akkor meglátjuk, meddig tudunk kitartani. 

Most nem az a kérdés, hogy meddig tart ki a magyar miniszterelnök, hanem hogy mit mondanak az emberek - mondta Orbán Viktor. Mindez jó hír a kimaradni akaróknak. A kormányfő szerint már így is rengeteget vesztettek a háború miatt. A mostani árak nem békebeli árak a boltokban - tette hozzá. A gazdaság nem úgy működik, ahogy kell. 

Itt van az a  probléma, hogy folyamatosan be kell fizetni az Unió kasszájába olyan összegeket, amiket ki kell fizetni Ukrajnának. 

Mindezek mellett itt van a NATO követelése, ők is 40 milliárd eurós befizetést szeretnének. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a háború folyamatosan felzabálja a pénzt. 

Egy hosszan elhúzódó háború egyetlen országnak sem tesz jót, még a győzteseknek sem. 

A repülőtér visszavásárlásáról azt mondta, hogy abból csak egy van, és azzal, hogy magyar tulajdonban van, az emberek vagyona is növekedett. Orbán Viktor rámutatott arra is, hogy egy francia céget vettek bele az irányításba. A franciák a világ legjobbjai közé tartoznak, és később katari cég is beszállhat. 

Forrás: origo.hu

közösség

további frisss

lap tetejére