Orbán Viktor: A szabályoknak is garantálniuk kell, hogy ilyen még egyszer ne fordulhasson elő

origo.hu • 2024. február 26., hétfő •
A gyermekek ellen bűncselekményt elkövetőt meg kell büntetni, a büntetést pedig le kell tölteni, nincs kibúvó, kedvezmény, "nincs kegyelem" - mondta Orbán Viktor kormányfő hétfői napirend előtti felszólalásában.
Orbán Viktor: A szabályoknak is garantálniuk kell, hogy ilyen még egyszer ne fordulhasson elő

Magyarországon a gyermekvédelem ügyében zéró tolerancia van, a gyerek abszolút, teljes körű védelmet élvez

 - jelentette ki a miniszterelnök hétfőn napirend előtt az Országgyűlés tavaszi ülésszakának első napján - írta az origo.hu.  Orbán Viktor azt mondta, a gyermekek ellen bűncselekményt elkövetőt meg kell büntetni, a büntetést pedig le kell tölteni, nincs kibúvó, kedvezmény, "nincs kegyelem". Elmondta, az emberi ítélőképesség itt nem elegendő, a jogszabályoknak is garantálniuk kell, hogy ilyen ne fordulhasson elő. Közölte, 

megoldandó feladat, hogy pedofil ügyekben elítélt bűnöző ne legyen feltételesen szabad lábra helyezhető semmilyen indokkal. 

Arra kérte a képviselőket, zárják be ezt a kaput, a bíróságoktól pedig azt kérte, hogy a folyamatban lévő ügyekben erre tekintettel hozzák meg a döntéseket.

Orbán Viktor emlékeztetett arra is, hogy vizsgálatot rendelt el minden gyermekvédelmi intézmény vezetőjénél. Átvilágítanak mindenkit, mert az alkalmassági feltételeknek egy gyermekvédelmi intézménynél mindenre ki kell terjedniük - közölte. A kormányfő tisztelettel megköszönte Novák Katalin leköszönt köztársasági elnök munkáját. Felidézte, lemondásának oka egy olyan kegyelmi döntés volt, amelyben csak egyféleképpen lehetett volna dönteni, el kellett volna utasítani. Nem ez történt, ezért a lemondás helyes volt - tette hozzá.

Magyarország erős és stabil

Magyarország erős és stabil ország, egy köztársaságielnök-váltást úgy kell megoldania, hogy még átmeneti zavar se keletkezzen az ország életében - jelentette ki Orbán Viktor. A kormányfő azt mondta: ennek a kötelességüknek úgy tudnak eleget tenni, ha az új elnököt haladéktalanul megválasztják. Orbán Viktor megköszönte a Fidesz és a KDNP frakciójának, hogy ennek szellemében jártak el, és "ismét megmutatták, hogy méltók a választók bizalmára". Köszönetet mondott Sulyok Tamásnak, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökének is, hogy elvállalta a felkérést, a képviselőket pedig a támogatására kérte. 

Óriási tapasztalat, tiszteletreméltó tudás és vitathatatlan tekintély

- jellemezte a kormányfő Sulyok Tamást, hangsúlyozva, hogy az Alkotmánybíróság döntései a legfontosabb kérdésekben világos utat mutattak az elmúlt években, és ezek a döntések a jogászok és az emberek egyetértésével is találkoztak. "Úgy vélem, Magyarországnak most ilyen elnökre van szüksége" - tette hozzá Orbán Viktor.

Nem akarunk egy végtelenül elhúzódó, számunkra is veszélyes háború szomszédságában élni 
Azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség az ukrajnai háború lezárására - hangsúlyozta Orbán Viktor. Mi, magyarok, kezdettől fogva tudjuk és mondjuk: ennek a konfliktusnak nincsen katonai megoldása, a háborút nem mélyíteni és szélesíteni kellene, hanem véget vetni neki - fogalmazott a kormányfő.  Hangsúlyozta, hogy Magyarország a háború kitörésének évfordulóján újra azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmaz. 

Nem akarunk egy végtelenül elhúzódó, számunkra is veszélyes háború szomszédságában élni 

- jelentette ki a miniszterelnök, hozzátéve: a béke az európaiak, az ukránok és az oroszok érdeke is. Orbán Viktor kijelentette: csak egy újabb békefolyamat tudja visszahozni a biztonságot Európába és a szomszédságunkba.

A svéd NATO-csatlakozásról szóló országgyűlési határozati javaslat elfogadását kérte a képviselőktől Orbán Viktor hétfőn az Országgyűlésben. A kormányfő napirend előtti felszólalásában kiemelte:

a svéd-magyar hadiipari együttműködés és Svédország NATO-csatlakozása erősíti Magyarország biztonságát. 

Kitért arra is, hogy a svéd miniszterelnök pénteki látogatása sikerrel járult hozzá a két ország közötti fair és tiszteletteljes viszonyhoz. Maradtak és lesznek is véleménykülönbségek, "hiszen mi, svédek és magyarok nem vagyunk egyformák", de megértéssel tekintünk a különbözőségeinkre, ahogyan az komoly nemzetekhez illik - fogalmazott és részletesen ismertette a megkötött katonai és hadiipari megállapodásokat. A miniszterelnök kitért arra is, hogy hosszú és számos vitával színesített kapcsolatunk van a skandináv országokkal, a viták rendezésébe többen is megpróbáltak kívülről beavatkozni. Ez nem segítette, hanem hátráltatta az ügyet - jelentette ki, hozzátéve: Magyarország szuverén ország és nem tűri, hogy mások diktáljanak neki, legyen szó a döntések tartalmáról vagy időzítéséről.

Kocsis Máté: 2013-ban, 2016-ban és 2021-ben sem volt fontos a baloldal számára a gyermekvédelem

Önök Nagy László, a Gyurcsány által kilőtt szemű ember halála kapcsán nem álltak fel, ez szégyen - mondta Kocsis Máté. A Fidesz frakcióvezetője felszólalásában rámutatott arra, hogy 2021-ben a baloldal azt sem támogatta, hogy a pedofília súlyosabb esetei egy megítélés alá essenek a gyilkoságokkal. 

Azt sem szavazták meg, hogy a pedofiladatbázis kereshető legyen. 

2013-ben sem szavazta meg a baloldal, hogy a gyermekek sérelmére elkövetetett bűnösök ne végezhessenek újra hasonló munkát - tette hozzá. 2013-ban, 2016-ban és 2021-ben sem volt fontos a baloldal számára a gyermekvédelem. Négyszer erősítették meg a balliberális városvezetők a bicskei gyermekotthon pedofil vezetőjét, az Önök embere volt 20 évig - mondta Kocsis Máté. 

 Ön egy bűnöző, Varju elvtárs

 - mondta Kocsis Máté. Fekete-Győr András pedig hivatalos személy elleni erőszakot követett el. Mikor mondanak le végre? - tette fel a kérdést Kocsis. Szégyelljék magukat. 

Orbán Viktor: A bicskei gyermekotthon vezetőjét ez a kormány csukta le

Orbán Viktor a frakcióvezetőknek adott viszontválaszában Navalnijra utalva azt mondta, hogy

 aki patkánynak nevezte a grúzokat az orosz-grúz háborúban, annak nem jár tisztelet.

A kormányfő arról is beszélt, hogy 2010 óta négyszeresére növelte a kormány a gyermekvédelemre fordított összegeket. 46,2 százalékos béremelés volt 2021 óta - tette hozzá. A gyermekvédelmi intézményekben dolgozók és a pedofília között nincs összefüggés - hangsúlyozta  a kormányfő. 

Akik most a jobboldalt támadják a kegyelem ügyében, azok számára világos kell legyen, hogy a pedofil bűnelkövetőt mi zártuk börtönbe. Önök 20 évig a helyén hagyták a bicskei gyermekotthon pedofil vezetőjét. 

Már 2011-ben megindult a rendőrségi vizsgálat a bicskei otthon vezetője ellen, majd másodjára is elindult a vizsgálat - tette hozzá. A gyermekotthon vezetőjét a baloldal kinevezte, majd 20 évig otthagyták, majd pedig a mostani kormány lecsukta. 

A pedofiloknak nincs, és nem is lesz kegyelem

 - zárta a kormányfő.

közösség

további frisss

lap tetejére